Beteendeterapi kan hjälpa vid kvinnlig folksjukdom
Behandling i grupp med så kallad kognitiv beteendeterapi kan lindra smärtan och motverka stressen vid den kvinnliga folksjukdomen fibromyalgi.
— Även om det inte rör sig om några dramatiska förbättringar pekar våra resultat på att det här är en metod som är värd att vidareutveckla, säger Bo Karlsson, husläkare vid Gimo vårdcentral och huvudansvarig för studien.
Fibromyalgi ger symptom i form av ömhet och smärta på flera olika ställen i kroppen. Nio av tio patienter med sjukdomen är kvinnor.
Tidigare forskningsstudier har påvisat ett nära samband mellan olika former av långvarig stress och fibromyalgi.
— Detta väckte idén att pröva om en behandlingsmodell som framgångsrikt använts för att motverka stressbeteende hos patienter efter hjärtinfarkt också skulle kunna hjälpa kvinnor med fibromyalgi, berättar Bo Karlsson.
I studien var kvinnorna indelade två huvudrupper. Den ena, som i sin tur delades in i mindre undergrupper med sex kvinnor i varje, fick behandling direkt med kognitiv beteendeterapi en gång i veckan under 20 veckor. Den andra var en kontrollgrupp, men även i den fick kvinnorna senare pröva beteendeprogrammet.
— Inga behövde dock stå utan behandling eftersom kvinnorna i båda grupperna under studiens gång också behandlades enligt gängse sjukvårdsrutiner, till exempel justering av medicindoser, säger Bo Karlsson.
Gruppbehandlingen med kognitiv beteendeterapi leddes av erfarna psykologer med specialistutbildning i denna behandlingsform.
Grupperna träffades i Uppsala en gång per vecka under 20 veckor samt ytterligare tre gånger under det följande halvåret för att försöka förstärka de uppnåddaresultaten.
— Vid gruppmötena förmedlades kunskap om fibromyalgi och kroppens svar på stress. Man gick också igenom olika tanke- och beendemässiga strategier för att undvika stress. Vid varje möte tränades avslappning, berättar Bo Karlsson.
Mellan mötena hade kvinnorna olika hemuppgifter för att motverka stress genom att ge akt på och registrera olika kroppsreaktioner.
Före, efter 20 veckor och ett år efter avslutad behandling i grupp med kognitiv betendeterapi fick kvinnorna skatta hur mycket de kände av symptom i form av bland annat stress, smärta och nedstämdhet.
Klara förbättringar
I jämförelsen mellan de båda huvudgrupperna tenderade kvinnorna i behandlingsgruppen att i alla dessa avseenden klara sig bättre än kvinnorna i kontrollgruppen. Skillnaderna var dock inte, som det heter på fackspråk, statistiskt signifikanta.
— När vi slår ihop resultaten efter att alla kvinnorna i båda grupperna fått behandling med kognitiv beteendeterapi ser vi dock klara förbättringar i form av mindre stress, minskad smärta och minskad depressivitet, säger Bo Karlsson.
Alla resultat av studien har ännu inte utvärderats. Bland annat återstår att analysera svaren på blodprover som kvinnorna
— En teori är att långvarig stress ger upphov till smärtan vid fibromyalgi genom att störa olika signalsystem i kroppen. Omvänt kommer vi i analysen av provsvaren att se om behandlingen med kognitiv beteendeterapi lett till att halterna av olika hormoner och stress- och smärtämnen blivit mer normala, säger Bo Karlsson.
Fotnot: Det nära sambandet mellan långvarig stress och fibromyalgi påvisades av docent Ulla Maria Andersberg vid Akademiska sjukhusets psykiatriska klinik, som är handledare för den nya studien. Behandlingsmodellen som använts i studien utvecklades av psykologen och forskaren Gunilla Burell vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet. Hon handledde också psykologer som ledde gruppträffarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!