Betablockerare sämre än andra blodtrycksmedel
Medicinering med så kallade betablockerare fungerar sämre än andra blodtrycksmediciner när det gäller att sänka risken för att i framtiden drabbas av slaganfall i hjärnan.
— Enligt min mening bör behandlingsrekommendationerna ändras så att betablockerare inte längre är en medicin som väljs i första hand vid behandling av högt blodtryck, säger professor Lars Hjalmar Lindholm vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet.
Han är en av de ansvariga för studien i vilken forskarna analyserat uppgifter från 13 kontrollerade prövningar, som jämfört betablockerare med någon annan blodtrycksmedicin. Prövningarna har omfattat mer än 105 000 patienter.
Analysen visar att det inte fanns några skillnader mellan betablockerare och andra blodtrycksmediciner när det gällde förmågan att förebygga hjärtinfarkt. Däremot var risken för slaganfall när betablockerare användes 16 procent högre än när någon annan blodtrycksmedicin användes. Också dödligheten totalt sett var något högre vid behandling med betablockerare än vid behandling med andra blodtrycksmedel.
Inte skäl till akut byte
Jämfört med ingen behandling alls däremot sänkte betablockerare risken för stroke med 19 procent.
— Det är alltså definitivt inte farligt att använda betablockerare för behandling av högt blodtryck, men jämfört med andra blodtryckssänkande mediciner är effekten av dem inte optimal, säger Lars Hjalmar Lindholm.
Han anser att läkarna för nya patienter med högt blodtryck i första hand bör välja en medicin inom någon av läkemedelsgrupperna tiaziddiuretika, ACE-hämmare eller kalciumblockerare.
— Dessa läkemedel är effektivare, men kostar numera inte mer än betablockerare, säger han.
Lars Hjalmar Lindholm framhåller att det inte finns några skäl för patienter som på grund av högt blodtryck redan medicinerar med Atenolol, Tenormin, Seloken eller någon annan betablockerare att akut byta behandling.
— Det är en fråga som de vid tillfälle kan ta upp med sin läkare. Om ett medicinbyte görs är det viktigt att det sker långsamt och under överinseende av en läkare, säger han.
Betablockerare används även vid rubbningar i hjärtrytmen, för att förebygga återfall efter hjärtinfarkt och vid hjärtsvikt. Vid sådana tillstånd finns klart visat att betablockerare räddar liv.
— Patienter som använder betablockerare av sådana skäl ska alltså fortsätta att ta sin medicin, framhåller Lars Hjalmar Lindholm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!