Besvikelse på Akademiska efter vårdavtalet
Besvikelsen låg tung över Akademiska sjukhuset på torsdagen sedan Vårdförbundet kvällen innan accepterat medlarnas bud.- Jag är rädd att det blir svårt att rekrytera sjuksköterskor framöver, säger Göran Kindåker, avdelningschef på Neurologen, 85D.
- Det har varit tyst under strejken, som om den inte existerat, säger sjuksköterskan Helené Nordwall. Tillsammans med kollegan Lisa Jedstedt begrundar hon avtalet som Vårdförbundet skrivit på.
Foto: Hans E Ericson
- Det är som om strejken aldrig existerat. Det har varit tyst och arbetsgivaren har väntat ut oss, väntat på att vi ska tröttna, säger hon.
Skönt att vara tillbaka är också en gångbar kommentar på Ackis den här torsdagen. Framför allt är det omsorg om patienterna som gjort att strejkandet känts dubbelt.
- Vi vill ju vårda och ge kvalitet, det har vi inte kunnat på länge, säger Helené Nordwall.
Besvikelse över Vårdförbundet hörs också här och där på sjukhuset. Informationen har varit dålig under strejken och på torsdagen visste ingen fortfarande vad avtalet innebar. Mer än att det var dåligt.
- Många talar om att lämna facket, men nu måste vi stanna kvar och kämpa vidare, annars blir vi ännu svagare, säger Viktor Näslund, sjuksköterska på ortopeden, 70E.
Många hoppas nu på att de lokala förhandlingarna ska ge skjuts åt lönerna, men det tror inte avdelningschefen Göran Kindåker.
- Nej, det enda som kan få upp lönerna är tyvärr en rejäl kris igen, som det var får 20 år sedan, när man inte får tag i sjuksköterskor, säger han.
En sjuksköterska som jobbat i över 40 år vill vara anonym, men talar gärna om hur det ligger till.
- Jag har varit med om sådana här aktioner tidigare och de har aldrig givit oss ett enda dugg. Det enda som skulle hjälpa är om vi sade upp oss, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!