Besöken hos de äldre har blivit längre
Hemvården i Uppsala är på väg ur sin ekonomiska kris. Genom att låta personalen stanna längre hos sina kunder ökar intäkterna. För 84-årige Astrid Svahn i Årsta har det inneburit mer hjälp och stöd när dagarna blir långa.
Tempot är lugnare och Gunilla Sjöman kan stanna en stund extra sedan hon lagt om Astrid Svahns ben.
Foto: Rolf Hamilton
- De hade jämt så bråttom och bara tid att springa in och ut igen. Nu kan de som kommer stanna lite längre och det är skönt. Det är bara på kvällarna de kan ha mycket att göra, säger hon.
I våras införde politikerna en ny ersättningsmodell som en del av reformen Eget val i hemvården. I grova drag går den ut på att de som utför hemvården bara får betalt för den tid de är hos sina kunder. Ersättningsnivåerna är dock så snålt tilltagna så hemvården i Uppsala väntas göra ett underskott på 30 miljoner kronor i år. För att vända resultatet har hemvården tvingats ändrat hela sitt arbetssätt och rationaliserat verksamheten. I stället för att så snabbt som möjligt åka från den ena kunden till den andra så gör personalen färre besök och stannar längre.
- När vi bara får betalt för tiden vi är inne hos kunden så måste vi stanna längre för att få samma ersättning som förr. I det gamla systemet fick vi betalt för hela den biståndstid som kunderna beviljats av kommunen även om vi gjorde jobbet snabbare, säger affärsområdeschef Johan Steinbrecher vid Vård och bildning, Uppsala kommun.
Att personalen ska ha tid att stanna längre hos äldre är ett av målen med det nya systemet. I dag är den kommunala hemvården hos sina kunder upp till 90 procent av tiden. För undersköterska Gunilla Sjöman från Vaksala hemvård har arbetsdagarna blivit lugnare samtidigt som hon kan ge Astrid Svahn mer stöd och hjälp.
- Jag har tid med annat än bara det nödvändiga. Vi kan sitta ned och prata eller gå ut på promenad. Jag kan byta en lampa eller handla. Det är betydligt lugnare i jobbet också, inte så hård stress, säger hon.
Tidigare skulle Gunilla Sjöman hinna med upp till 15 besök på en dag. Nu är hon nere på åtta och hon kan disponera tiden friare.
- Om jag vet att någon tycker det är jobbigt att vara ensam så kan jag lägga lite extra av min tid där. Det gick inte förut. Det är också skönt att vi fått ett system som visar hur mycket vi jobbar. Vi var skeptiska i början men jag tror det här kommer att bli bättre och bättre, säger hon.
Fackförbundet Kommunal är också nöjd med utvecklingen.
- Men den förutsätter att fler anställs så alla vårdgivare bemannar upp sina organisationer, säger Tommy Olsson som är huvudskyddsombud.
Det har hemvården börjat med. Hur många nyanställningar det blivit hittills har dock inte Johan Steinbrecher koll på.
- Vi har inte gått ut och annonserat, men vi har ökat bemanningen en hel del på flera enheter och vi kommer att behöva anställa fler, säger han.
Allt är dock inte frid och fröjd. Verksamheten nattetid och på landsbygden går fortfarande med kraftiga underskott.
- Vi har totalt 8 nattpatruller. Personalen måste vara stand by om det händer något. Restiderna är dessutom långa så där blöder vi ekonomiskt, säger Johan Steinbrecher.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!