Beslutsunderlag blir hemligt
Politikerna i miljö- och hälsoskyddsnämnden vill inte att allmänheten ska ha insyn i den politiska beslutsprocessen. Medborgare som vill påverka debatten får vänta till politikerna fattat beslut. Men då är det för sent.
Urban Wästljung (fp)
Foto: Rolf Hamilton
Lena Hartwig, oppositionsråd (s) är mycket förvånad. Hon har aldrig hört talas om något liknande.
- Det här är allvarligt. Det är viktigt med en öppen debatt i samhället, att Uppsalabor och media har tillgång till handlingar innan vi politiker tar beslut i olika ärenden.
Visst finns undantag i form av sekretess, men det rör sig om enormt få ärenden, säger Lena Hartwig och tillägger:
- Tänk om alla nämnder i kommunen skulle göra som miljö- och hälsoskyddsnämnden. Då skulle det bli mörkt i Uppsala.
Hennes partibroder Leo Jager, 2:e vice ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden har en annan uppfattning.
- Varför ska förslag till beslut från en tjänsteman offentliggöras? Vad har medborgarna för nytta av det? Det är inget annat än en arbetshandling. Det är nämndens beslut som gäller, säger han.
Den borgerliga majoriteten har tillsammans med socialdemokraterna i miljö- och hälsoskyddsnämnden försvårat allmänhetens insyn i beslutsprocessen. Nu kan varken medborgare som önskar påverka debatten eller massmedia som vill informera allmänheten, ta del av underlaget till de ärenden som politikerna ska besluta om.
Det är först när politikerna fattat beslut som handlingarna blir offentliga.
I och för sig gör politikerna ingenting fel. Innan beslut fattats är handlingarna att betrakta som så kallat arbetsmaterial. Men även som arbetsmaterial kan allmänheten ta del av handlingarna. Om politikerna vill. Men det vill de inte, med något undantag.
Enligt folkpartisten Urban Wästljung har de nya rutinerna tillkommit för att skydda personer som omfattas av nämndens beslut, exempelvis djurhållare.
- Det handlar om människors personliga integritet, säger Urban Wästljung.
Han ser inga problem med att allmänhetens möjligheter att påverka politiska beslut i praktiken försvinner.
- Jag vet inte om allmänheten är så intresserad. Dessutom ser jag inte det här som någon större katastrof för demokratin, säger Wästljung.
Han kan dock tänka sig att se över rutinerna. Det skulle kunna innebära att vissa ärenden blir offentliga före nämndens beslut, andra inte.
- Men det blir rätt mycket jobb, säger han.
Helena Lindblad är miljödirektör och chef vid miljökontoret. Hon backar upp nämndens nya rutiner.
- Ett självklart riktigt beslut, säger hon. Huvudregeln är öppenhet, men vi kan skada enskilda och företagare om det visar sig att nämnden tar ett helt annat beslut än det som lagts fram av tjänstemän och arbetsutskott. Då är dessa uppgifter redan ute hos allmänheten.
Gunnar Goude företräder miljöpartiet i nämnden. Det här är hans kommentar:
- Fullständigt befängt. Jag kan förstå att nämnder som behandlar socialärenden inte offentliggör innehållet i dessa ärenden. Men den typen av ärenden har vi inte i vår nämnd. Hur ska folk kunna komma in med synpunkter och påverka beslut när de inte får en chans, undrar Gunnar Goude.
Kommunstyrelsens ordförande, Gunnar Hedberg (m) uttrycker en försiktig kritik mot ett beslut om total sekretess för processen fram till nämndbeslut:
- Jag tycker spontant, att när det gäller ren myndighetsutövning från nämnden kan man ha förståelse för att nämnden inte offentliggör arbetsmaterialet utan väntar till dess ett beslut har fattats, med hänsyn till enskilda personers integritet.
- Men när det gäller andra typer av ärenden, t ex planer av olika slag, förslag på vilka gator som ska öppnas eller stängas osv, bör man ha en så stor öppenhet som möjligt, till förmån för den allmänna debatten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!