Kommunstyrelsen beslutade redan i maj 2021 att utreda förekomst och behov av kamerabevakning i såväl trygghetsskapande som skadebegränsande syfte i skolmiljön.
Behovet av kamerabevakning menar kommunstyrelsen motiveras av skadegörelse och vandalisering som sker på skolområdet utanför skoltid.
– En trygg skolmiljö är av högsta prioritet, själva syftet med kamerabevakningen är att motverka att brott begås, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.
Han menar att varje tänkbar åtgärd bör prövas.
– Det ska så klart inte ersätta andra trygghetsskapande insatser, kamerabevakning kan vara en bland flera åtgärder för en tryggare skolmiljö.
De åtgärder som skolorna främst arbetar med idag är till exempel ökad insyn, förbättrat skalskydd och rondering av väktare.
Utredningen har också innefattat behovet av belysning på skolgårdar och möjligheterna att tidsstyra skolornas trådlösa internet.
– Kamerabevakning är inte den enda lösningen. Att eleverna exempelvis har tillgång till wi-fi utanför skoltid är en stor anledning till att ungdomsgäng söker sig dit på kvällar och helger, säger Therez Almefors (M), som var den som skrev motionen redan i februari 2021.
Hur hanterar ni integritetsfrågan?
– Det är klart att det är en viktig aspekt, men det är en sträng lagstiftning kring kamerabevakning och vi kommer även att testa en del ny teknik, säger Erik Pelling.
Vad innebär det?
– Det finns till exempel smarta kameror som kan upptäcka rörelsemönster, på så sätt kommer man även runt integritetsfrågan, säger han.
Men just nu handlar det om vanliga kameror som visar ansikten?
– Det är en process med att söka tillstånd från datainspektionen, så allt är inte klart än. Men i början kommer det att röra sig om vanliga övervakningskameror, säger han.
Om man vänder på det, kan inte det skapa en form av otrygghet också?
– Kamerorna kommer säkert fånga brott som begås, men det primära syftet är ju att brotten inte begås alls, säger han.
Ska kamerorna finnas både inomhus och utomhus?
– I mitt förslag rörde det sig främst om kameror utomhus, men beslutet kommer att ligga på skolorna. Det centrala i detta är att elever och lärare inte ska känna sig otrygga i skolan. Lärare ska inte heller behöva städa upp efter skadegörelse när de kommer till jobbet efter helgen, säger Therez Almefors.