För att ytterligare begränsa smittspridning har regeringen beslutat att även högstadieundervisning ska få bedrivas på distans. Utbildningsminister Anna Ekström betonade under en pressträff den 7 januari att distansundervisning ska vara sista utvägen, om inga andra åtgärder är tillräckliga för att minska trängseln.
För de skolor som behöver, är fjärr- och distansundervisning tillåten från och måndagen den 11 januari. Det är kommunen i samråd med regionens smittskyddsenhet som fattar beslutet.
För Uppsalas räkning hölls det mötet på fredagseftermiddagen. Jullovet börjar lida mot sitt slut och Erik Ojala kunde efter mötet ge ett besked inför terminstarten: Det blir ingen generell distansundervisning för högstadieeleverna.
– Utifrån läget i regionen har vi bedömt att högstadieeleverna kan få fysisk undervisning. Vi kommer från och med måndag i stället att börja jobba med ytterligare åtgärder för att minska smittspridning, säger Erik Ojala.
När vårterminen börjar på tisdag kommer eleverna därför att kunna gå till skolan som vanligt. I vissa enskilda fall kommer skolstarten att skjutas upp till onsdag, där skolor behöver extra tid på sig att förbereda nya åtgärder för social distans.
Erik Ojala säger att elever och vårdnadshavare kan räkna med att få information från sin skola på måndag.
– Sen kan läget alltid förändras. Skulle det ske en ökad smittspridning så måste vi fatta nya beslut.
Han berättar att kommunen stämmer av läget med smittskyddsenheten veckovis.
Är du orolig för att smitta ska spridas på skolorna?
– Det är ju en samhällsspridning så man är ju såklart hela tiden orolig för att smittan ska få fäste på enheterna. Vi har haft enstaka fall bland våra 60 skolenheter i Uppsala kommun, men jag hoppas att om alla försöker ta ansvar så kan vi hålla tillbaka smittan.
Vad menas med "ingen generell distansundervisning"?
– Om elever från olika skolor har undervisning tillsammans kan just de ämnena förläggas till distansundervisning, säger Erik Ojala.
Åtgärderna för minskad trängsel innefattar att undvika att klasser mellan skolor, och inom samma skola, blandas. Även raster och lunch är en utmaning.
– Vi vill att det ska bli så bra som möjligt med de åtgärder vi har gjort, säger Erik Ojala. Förhoppningsvis är det sista terminen med pandemin nu.