Beslutade att kräftfiskehuset måste bort

NYHETER. Sju år efter att kräftfiskehuset vid Garnsviken byggdes har miljö- och hälsoskyddsnämnden nu beslutat att det måste bort. Processen har varit långdragen, beskeden många och ärendet om strandskyddsdispens blev inte avgjort förrän det tagit sig ända upp till Miljööverdomstolen. Och än behöver husets öde inte vara över.

Uppsala2014-02-18 16:54

Det var förra året som ärendet om kräftfiskehuset i Lövstaholm skulle få strandskyddsdispens slutligen avgjordes i domstol. Då hade markägaren under årens lopp hunnit få ett flertal olika besked om byggnaden som han byggt skulle få vara kvar eller inte. Kommunens ja överklagades och blev till ett nej hos länsstyrelsen. Det beslutet överklagades i sin tur till miljödomstolen, där det åter blev ett ja. Och sedan, förra juni, sade Miljööverdomstolen nej till att bevilja strandskyddsdispens. Miljööverdomstolen är högsta instans i frågan och på sista raden i domen står det att den inte får överklagas.

Ärendet återvände därmed till Sigtuna kommun och vandrade i december 2010 över från stadsbyggnadskontoret, som sköter bygglov och strandskyddsdispenser, till miljö- och hälsa, som har hand om tillsynen över strandskyddet. Den 12 april i år tog miljö- och hälsoskyddsnämnden det formella beslutet att byggnaden senast den 30 september måste vara borta, antingen genom att den flyttas eller rivs.
– Högsta instans kom med ett beslut och då måste vi begära rättelse enligt lagen, säger Gunilla Strinning, handläggare på miljö- och hälsokontoret.

Hon tycker att det är olyckligt att ärendet har dragit ut på tiden och har förståelse för ägaren, som två gånger fått klartecken för byggnaden av kommunen.
– Enligt hans berättelse och den registrering jag har sett så har han har gjort det som han fått signaler att göra, säger hon.

Men enligt henne säger miljöbalken att det är upp till den som ska göra något, som kan innebära en olägenhet för hälsa eller miljö, att själv sätta sig in i bestämmelserna som gäller. Byggnaden det handlar om är 130 kvadratmeter stor och skulle ersätta ett vagnslider på cirka 70 kvadratmeter som fanns på samma plats tidigare. När man river en byggnad för att ersätta den kan man få strandskyddsdispens för den nya byggnaden om skillnaderna mellan den gamla och den nya byggnaden inte är särskilt stor.

Miljööverdomstolen gjorde bedömningen att det inte var aktuellt i Lövstaholmärendet. Dels hade ytan på byggnaden nästan fördubblats, dels hade användningsområdet ändrats så att det skulle finnas kontor där också, inte bara förråd.

Ägaren till byggnaden har däremot inte gett upp hoppet om byggnaden. Han har lämnat in ny ansökan om strandskyddsdispens, där byggnaden åter ska användas enbart som förråd.

Beslutet om att byggnaden ska bort hade han inte hunnit få när Sigtunabygden nådde honom, och han har därför inte tagit ställning om han ska överklaga eller inte. Processen, som redan varit igång i åtta år, behöver alltså inte vara avklarad ännu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om