Beslut om upphandlad hemtjänst kan rivas upp

Kommunens äldrenämnd beslutade att införa en ny form av upphandling av hemtjänsten. Det är dock oklart om det blir verklighet eftersom Liberalerna gick emot övriga partier i mittenstyret.

Eva Christiernin (S) säger att en upphandling av hemtjänsten ger mer ordning och reda än dagens system med fri etableringsrätt för utförare.

Eva Christiernin (S) säger att en upphandling av hemtjänsten ger mer ordning och reda än dagens system med fri etableringsrätt för utförare.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2022-06-23 16:24

I dag råder fri etableringsrätt för hemtjänst i Uppsala kommun enligt ett system som kallas LOV, lagen om valfrihetssystem. En utredning som gjorts av kommunen pekar på flera problem med dagens modell. Antalet företag som erbjuder hemtjänst har minskat i flera år, vilket gör att det för boende på landsbygden inte finns några reella valmöjligheter samtidigt som det är svårt för mindre aktörer att få verksamheten att gå runt.

I stället vill man därför införa en upphandling enligt LOU, lagen om offentlig upphandling, där hemtjänsten delas in i geografiska områden och kommunen bestämmer hur många utförare som behövs i respektive område.

– Hela situationen när 500 brukare som hade Attendo för sin hemtjänst över en natt fick byta utförare gjorde att det hettade till ordentligt i frågan. Hela situationen visar hur skört LOV-systemet är. Vi vill ha lite mer ordning och reda och ett system som utgår från de äldres behov, säger Eva Christiernin (S), ordförande i äldrenämnden.

Hon säger att man även fortsättningsvis vill att det ska finnas flera olika utförare att välja mellan för vårdtagarna. Men det finns flera delar som måste utredas vidare i hur systemet ska läggas upp.

Den borgerliga oppositionen, dit Liberalerna denna gång har anslutit sig, vill däremot ha kvar det nuvarande systemet med LOV och i stället skruva på regelverket och kravställningen för att det ska fungera bättre i dag.

– LOV kan utformas på många olika sätt, och ansvaret att det brustit med uppföljning och kontroll faller hårdast på kommunen. I stället för att i dialog med brukarna utveckla systemet har kommunen arbetat för att få bort aktör efter aktör så att det idag knappt finns någon valfrihet kvar. Förlorarna blir våra äldre som varken kan välja utförare eller få en hemtjänst med god kvalitet, säger Jonas Segersam (KD).

Cecilia Forss (M) säger:

– Vi vet att när man upphandlat enligt LOU så har man inte fått så många anbud. Vi menar att man måste sätta sig ner med de aktörer som finns i dag och diskutera vad som fungerar och vad som inte fungerar. Det är förvånande att man tar ett så omvälvande beslut innan allt är färdigutrett.

Ärendet skickas nu vidare till kommunfullmäktige där ett formellt beslut ska fattas. Innan ett nytt system för hemtjänsten i Uppsala kan vara på plats kommer det dock att dröja minst ett år efter ett beslut, vilket innebär att det tidigast under hösten 2023 kan vara klart vilka aktörer det finns att välja på.

Kommunfullmäktige kommer att få detta på sitt bord först efter valet – så beslutet kommer att bero på valresultatet. Med nuvarande mandatfördelning kommer förslaget från äldrenämnden inte att gå igenom, eftersom de rödgröna partier som röstade igenom det saknar majoritet i fullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!