Beslut om träffpunkter bakom stängda dörrar

Kommunen vill fortsätta att utreda en sammanslagning av träffpunkterna i Uppsala, enligt ett förslag som ska klubbas på torsdag. Men mötet kommer inte att vara öppet för allmänheten.

Uppsala2008-08-16 14:53
- Brukarna är besvikna över att man inte resonerar med dem fullt ut. Man säger att man vill bjuda in till dialog med brukarna men samtidigt har man inga öppna möten. I nuläget finns det heller ingen dialog med brukarrörelsen, säger Jan Andersson, arbetsterapeut vid träffpunkten Club Lindormen.
I förslaget till hur nästa års verksamhet ska se ut för personer med psykiska funktionshinder i Uppsala står det att de nuvarande sju träffpunkterna ska behållas under året, men att nämnden vill utreda förutsättningar för en framtida sammanslagning av träffpunkter. Anledningen är att nämnden vill satsa mer på sysselsättning i verksamheten, enligt nämndens vice ordförande Martin Wisell (kd).
- Det finns ett behov av ökad sysselsättningsinriktad verksamhet. Då är det frågan om vad man med en begränsad budget kan få ut mer per krona. Men vi vill att arbetet ska ske i nära samarbete med brukarna, dels i form av direkt dialog mellan förtroendevalda och brukare när vi besöker träffpunkterna, och dels genom den kartläggning baserad på intervjuer med brukare som vi gjorde i våras, säger Martin Wisell.
Jan Andersson är positiv till att kommunen vill satsa på mer sysselsättning inom den verksamhet som finns, men tycker inte att det ska göras på bekostnad av antalet träffpunkter.
- Kommunen har redan minskat på utbudet både geografiskt och tidsmässigt. Vi saknar dessutom träffpunkter i de västra delarna, säger Jan Andersson.
Han får medhåll av sin tidigare chef, Ingemar Wernegren, även ordförande för Riksförbundet för social och mental hälsa i Uppsala län.
- Nedläggning av träffpunkter kan få förödande konsekvenser. Att förflytta sig är en ekonomisk fråga för de här personerna som har det allra sämst i samhället ekonomiskt sett. Det ska finnas verksamhet för alla, inte bara sysselsättningsinriktad verksamhet för dem som mår lite bättre, säger Ingemar Wernegren, som på torsdag kommer att demonstrera i samband med mötet.
Fakta/Träffpunkterna i Uppsala
I Uppsala finns sju träffpunkter för personer med psykisk funktionsnedsättning. Verksamheten kostar kommunen omkring en miljon kronor. I december 2007 diskuterade nämnden för vuxna med funktionshinder en avveckling av träffpunkterna, vilket väckte stora protester från dess brukare och personal. Förslaget drogs tillbaka och brukarna blev lovade att få vara med vid två av nämndens möten då verksamheten diskuterades.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om