Beslut om skolstart och betyg
På måndagen inleder Uppsala kommunfullmäktige sin två dagar långa budgetdebatt. Flera förslag som ska klubbas gäller förändringar för barn och unga, bland annat ordningsbetyg och flexibel skolstart.
Det gäller bland annat detta:
* Bun ska se till att alla skolor arbetar med ett läs- och skrivutvecklingsprogram för lågstadiet. Bakgrunden är att många elever lämnar grundskolan utan att kunna läsa och skriva ordentligt.
- Program för utveckling av barnens läs- och skrivförmåga finns redan på många skolor men nu inför vi ett centralt direktiv som omfattar alla skolor, säger kommunalrådet Karolina Hilding (fp).
* Familjenätverken utvidgas för att ta emot även äldre barn. Familjenätverk, som sedan tidigare finns i Uppsala för barn i förskoleåldern, innebär att den som tar hand om sitt eget barn och barn från andra familjer, får en ersättning från kommunen. En slags privat barnomsorg med andra ord.
Nätverken omfattar i dag barn upp till tre år. Det nya är att barn upp till sex års ålder ska kunna ingå under förutsättning att familjerna samarbetar med förskolepedagoger.
* Flexibel skolstart. Barn ska kunna börja i sexårsverksamheten under såväl höst- som vårterminen. Detta för att undvika att det blir för stor skillnad i mognad mellan barn i samma klass som kan vara födda med nästan ett års mellanrum.
* Bun ska presentera ett förslag på hur vårdnadsbidrag ska införas. Innan vårdnadsbidrag blir verklighet krävs först ett regeringsbeslut.
Fullmäktige väntas även ta ställning till det omdiskuterade förslaget på ordnings- och uppförandeomdömen som enligt planerna införs i höst. Sådana ska ges för alla elever i grundskolan och gymnasiet och kan ange samarbetsförmåga, om eleven kommer i tid, tar ansvar för studierna eller om eleven är stökig och svär.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!