Tingvalla och Valsta har alltid varit separerade genom väg 263 och ett stort fält. I flera år har Sigtuna kommun velat bygga ihop delarna med 500 bostäder i Tingavalladalen. Närmast väg 263 som förbinder Märsta och Sigtuna, planerar man flera punkthus på mellan sju och åtta våningar. I Tingvalladalen är planen att bygga flerfamiljshus samt rad- och kedjehus.
I området bredvid Statoil, där det idag finns en hundrastgård, ska affärer och andra verksamheter ta plats. Och mitt emot Statoil, mellan Valstabacken och Steninge alléväg, planeras fler punkthus.
Mitt bland bostäderna har arkitekterna skissat på ett vattenlandskap. Genom att pumpa upp vatten och ta tillvara på rent dagvatten vill Sigtuna kommun konstruera en slingrande bäck som rinner genom området.
Från början var tanken att de första husen skulle byggas redan 2009. Men synpunkterna på området har varit många. Trafikverket har under ett samråd 2009 sagt att nya anslutningar till väg 263 bör undvikas. Man anser att det borde räcka att ansluta området till de korsningar som redan finns.
Under december förra året var Märsta Port-planen utställd i kommunhuset. Marcus Ekström, planarkitekt i Sigtuna kommun, går just nu igenom de nya synpunkter som kommit in. Moderaterna och Samling för Sigtuna är partierna kritiska till flera saker. ”Är det långsiktigt hållbart att ha en regional huvudled tvärs igenom kommunens centralort?” skriver man i sitt yttrande. Själva anser de att vägen skapar en barriäreffekt som inte bidrar till att föra Valsta och Tingvalla närmare varandra. Man tycker också att det är oacceptabelt att ha en trevägskorsning mot väg 263.
Även Folkpartiet är negativ till hur man har löst trafikförsörjningen för området och vill att man tittar på andra lösningar som att till exempel bygga en viadukt under eller över väg 263.
Men att skapa en överdäckning vid väg 263 har varit uppe på tapeten tidigare. Kommunen bedömer att det blir för dyrt och Trafikverket har varit tydligt med att man inte har några planer på att betala.
Även bostadsområdets karaktär väcker debatt. Yimby, ett obundet nätverk som engagerar sig för Stockholmsregionens fortsatta utveckling, har hört av sig till Sigtuna kommun. Nätverket driver frågan om större variation inom arkitektur och tycker att kommunen missat diskussionen om hur man kan bygga klimatsmart och attraktivt. Nätverket jämför området med miljonprogramsområdena från 60-talet. Något som även allianspartierna håller med om.
I planen har Sigtuna kommun också skissat på två nya rondeller, en där Centrumleden möter Valstabacken och en vid utfarten från Statoil. Enligt Moderaterna och Samling för Sigtuna kommer de nya rondellerna betyda trafikstörningar i området.
Totalt har 15 yttrande kommit in gällande Märsta Port. Bland annat rör de bullersituationen och framtida spårförbindelse. Sigtuna kommun väntar nu på nya synpunkter från Trafikverket och Länsstyrelsen. Enligt tidsplanen ska detaljplanen tas upp av bygg- och trafiknämnden redan nästa månad, men Marcus Ekström säger att det antagligen kommer att dröja till mars. I vår väntas kommunfullmäktige fatta beslut i frågan.