Beslut att flytta idrottsinriktningar väcker ilska

Alla gymnasiets idrottsinriktningar i Uppsala ska samlas på Celsiusskolan från och med nästa höst för att höja skolans status. Lärare och skolledningar på skolor som i dag har idrottsinriktningarna känner sig överkörda av politikerna som tog beslutet över deras huvuden.

Uppsala2003-10-11 00:00
— Jag har aldrig blivit så sparkad i ansiktet förut. Det är så odemokratiskt skött, säger Jan Brink.
Han är idrottslärare på Fyrisskolan och har i tre år arbetat med att bygga upp ett nytt idrottsprogram som startade i höstas. Han upplever det som att politikerna knycker Fyrisskolans utbildning.
— Det är mycket frustrerande. Det är som om du tillverkar en cykel och din pappa säger: bra, jag ger den till grannen.
Sedan tidigare har Fyrisskolan kurser i idrottsämnen och har byggt upp ett kontaktnät med träningsgrupper från närliggande för-, låg- och mellanstadieskolor för idrottsledarutbildningen.
— Den infrastrukturen blir söndersparkad nu, säger Jan Brink.

Tror på ett lyft
Ulrik Wärnsberg (s), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, säger sig ha förståelse för kritiken.
— Men farhågorna är inte riktiga. De ser bara problem nu, men jag tror det här kan bli ett lyft för idrottsverksamheten, säger han.
Skälet till att flytta alla idrottsutbildningar till Celsiusskolan är att höja skolans status. Celsiusskolan har alltid varit mindre attraktiv än andra gymnasieskolor. Få söker sig dit och många elever som hamnar där byter skola den första tiden.
Enligt Ulrik Wärnsberg är ryktet oförtjänt dåligt.
— Celsiusskolan har bra stämning och bra verksamhet och eleverna trivs, säger han.
En anledning till den dåliga klangen tror han kan vara att andelen invandrarelever är hög, 40 procent.

Känner sig överkörd
Ulrik Wärnsberg ser fler fördelar med förändringen. Samlar man alla idrottsinriktningar på en och samma skola ger det till exempel samordningsvinster.
— Det blir ett idrottsgymnasium på riktigt.
Magnus Wikman, fotbolls- och idrottslärare på Ekebyskolan är kritisk till att beslutet fattats utan att politikerna pratat med någon på skolorna.
— Det gör att man undrar om de vet tillräckligt mycket själva.
Han ser inte fram emot att ha två olika arbetsplatser, men säger att det viktigaste är att kvalitén på utbildningen inte försämras.
Först efter ett inslag i Radio Uppland där idrottslärarnas upprördhet framgick, beslutade Ulrik Wärnsberg att bjuda in berörda lärare och skolledare för att lyssna på deras synpunkter och reaktioner. Det mötet blir i morgon, tisdag.
— Hade vi frågat dem innan så hade det blivit långa diskussioner och då hade vi bara skjutit upp förändringen och tappat ett år, säger han.



VAD HÄNDER NU?
Redan i juni tog utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden beslutet att flytta alla idrottsinriktningar till Celsiusskolan. Enligt ordföranden Ulrik Wärnsberg (s) rådde politisk enighet.
Nu har tjänstemännen på produktion, vård och bildning i uppdrag att titta på konsekvenserna. Om det visar sig praktiskt ogenomförbart kan beslutet dras tillbaka, men det tror Ulrik Wärnsberg är osannolikt.
De som söker till ett gymnasieprogram som inte finns på Celsiusskolan, exempelvis byggprogrammet på Bolandsskolan, ska ändå kunna delta i en idrottsinriktning på Celsiusskolan. För att göra det möjligt ska utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden på sitt möte den 16 oktober ändra intagningsreglerna. Då kommer man troligtvis också att besluta att öka utbudet med en basketinriktning.
Elever som redan påbörjat idrottsinriktningar ska inte behöva byta skola, utan det ska bli en successiv utfasning.

FAKTA
Idrottsinriktningar som flyttar till Celsiusskolan:
Ekebyskolan fotboll
Bolandsskolan elittennis, innebandy och ishockey
Linnéskolan bandy
Fyrisskolan bred idrottsutbildning
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om