Pendeltågstrafiken med UL/SL-pendeln mellan Uppsala och Stockholm sköts av MTR på uppdrag av SL. Nu har tågbolagen valt att avbryta sitt avtal i förtid. På tisdagen hölls en pressträff där den nya operatören tillkännagavs: Det blir SJ som kör pendeltågen från och med i mars nästa år.
Fram tills övertagandet fortsätter MTR att köra trafiken.
Beslutet att avbryta har fattats gemensamt av bolagen. Anledningen beror på att MTR inte uppnått förväntade nivåer på sina leveranser.
"SL och MTR har under lång tid fört en konstruktiv dialog för att lösa problemen men utan kunna finna en gemensam väg framåt", säger David Lagneholm, vd för SL och trafikförvaltningens chef, i ett pressmeddelande.
Anton Fendert (MP) är ordförande för trafiknämnden i Region Stockholm och för SL. Han har förhoppningar på att pendeltågstrafik ska bli stabil och fungerande på lång sikt, i och med samarbetet med SJ.
– Jag är inte nöjd med den situation vi har idag, och den frustrationen som många känner över kollektivtrafiken delar jag verkligen med resenärerna. Förtroendet för pendeltåget är skadat, och vår målsättning är att man ska kunna lita på att pendeltåget står på perrongen som det ska, säger han.
Varför tror du att SJ har bättre förutsättningar att klara det uppdraget?
– Av flera anledningar. Dels är det här en annan typ av avtal, där vi kan ha öppna böcker och sätta budget tillsammans. Sedan har SJ själva gjort den här resan tidigare och även drivit pendeltåg i Stockholm.
Ett av problemen som pekas ut är den nationella bristen på lokförare. Kommer inte den att bestå oavsett operatör?
– Ja, bristen består. Det är något som branschen och vi gemensamt nationellt måste ta tag i. Det är också anledningen till att jag understryker att pendeltågen inte kommer gå fläckfritt från mars, utan det kommer ta tid. Men jag har stort förtroende för SJ, de har ett uppbyggt samarbete med arbetstagarorganisationerna, säger Anton Fendert.
Erik Söderberg, presschef på MTR, säger att det var ekonomiska skäl som gjorde att man valde att hoppa av avtalet om pendeltågen i förtid.
– Det är klart att det är förknippat med en kostnad att säga upp avtalet i förtid. Men som det var utformat var det inte finansiellt hållbart att fortsätta att köra pendeltågen, säger han.
Det handlar i klartext om att vitesbeloppen för uteblivna tågavgångar blivit för dyra för bolaget, vilket också gjort det svårare att utöka trafiken så att de kommer i fas med den tågtrafik som beställts av SL.
Erik Söderberg betonar att även om det inte gått att utöka utöka trafiken tillräckligt mycket så har utvecklingen för pendeltågen ändå gått åt rätt håll.
– Vi har utökat turtätheten den här veckan. Så det går åt rätt håll.
Nu säger han att fokus kommer att vara på att underlätta övergången så att trafiken löper på så bra som möjligt innan SJ tar över trafiken i början av mars.
Från SJ:s håll är man glad över att ha fått frågan om att ta sig an uppdraget.
– Vi har kört den här trafiken i många år tidigare och har mycket kunskap och erfarenhet från det, säger Monica Lingegård, VD på SJ.
Monica Lingegård betonar, precis som Anton Fendert, att alla problem inte kommer lösas på en gång när SJ tar över.
– Det är uppenbart att den här är en trafik som har det lite jobbigt just nu, och jag är därför ödmjuk inför uppgiften, säger hon.