– Vi kommer ha årskursvis distansundervisning. Det innebär att runt 30 procent av gymnasieeleverna är hemma åt gången, säger Christine Johnson, chef för den kommunala gymnasieskolan i Uppsala.
Därmed återgår gymnasieskolorna till distansundervisningsmodellen man hade i höstas. För de flesta av Uppsalas gymnasieelever innebär det att man är hemma var tredje vecka och i skolan övriga veckor.
Sedan 7 december har alla Sveriges gymnasieskolor varit stängda för att minska smittspridningen. Men på torsdagen meddelade regeringen att skolorna får öppna igen från och med måndag 25 januari.
Ett besked som många elever i Uppsala lär vara glada över, enligt Christine Johnson.
– Det finns en förståelse för att det är som det är, men via elevkårerna vet vi att många mår dåligt av att helt vara hemma. Man saknar kompisar och det sociala sammanhanget – som är svårt att skapa digitalt.
Beslutet gäller preliminärt till 1 april, men det kan innan dess komma nya besked om såväl mindre som mer distansundervisning, beroende på smittläget.
En fråga som skolorna nu har i särskilt uppdrag att se över är matsituationen. På flera skolor är det nämligen kring lunchen det oftast uppstår trängsel, trots att man försökt sprida ut lunchtiderna.
– Kanske kan man servera en del av maten i en annan del av skolan. Vissa veckor kanske maten kan vara kall. Vi har testat det mot elevkårerna och fått reaktionen ”hellre kall mat än att vara hemma”, säger Christine Johnson.