Besked i lockande rött

Först kom ett orange kuvert i brevlådan. Nu får 36 000 privatanställda tjänstemän i Uppsala län ett rött kuvert med fler uppgifter om pensionen. Den här gången handlar det om tjänstepensionen.

Uppsala2007-03-08 00:01
Bakom utskicket står Collectum, ett företag som ägs av Svenskt Näringsliv och PTK och har uppdraget att administrera tjänstepensionen ITP.
I fjol skickade Collectum ut de första värdebeskeden till privattjänstemännen. Men i år är det första gången som man väljer att paketera uppgifterna i ett, som Collectum hoppas, mer lockande rött kuvert.
- Den här gången har vi också målgruppsanpassat informationen för att den ska vara så relevant som möjligt för varje mottagare, säger Anna Dahlman, tf informationschef på Collectum.

Totalt är det 1,2 miljoner privatanställda tjänstemän i landet som får varsitt rött kuvert om sin tjänstepension.
Deras ITP-ålderspension uppgår till i genomsnitt drygt 4 000 kronor per månad och tjänsteman.
ITP är ett förmånsbestämt system. Det innebär att man i förväg har bestämt vilken förmån den anställde ska få. Därefter anpassas avgifterna så att pengarna räcker till den pension som utlovats.
Pengarna till ITP-systemet börjar betalas in när man fyller 28 år. På inkomster upp till 7,5 inkomstbasbelopp, det vill säga en årsinkomst på 344 250 kronor, ger ITP tio procent av lönen.
På den del som ligger mellan 7,5 och 20 inkomstbasbelopp ger ITP-systemet en pension på 65 procent av lönen.
Att ITP i slutändan har en stor betydelse för den sammanlagda pensionen är det fortfarande många som inte känner till.
Enligt en undersökning som Collectum gjorde i fjol trodde 47 procent av tjänstemännen att PPM hade större betydelse för pensionen än tjänstepensionen ITP.

Det finns också en premiebestämd del i tjänstepensionen som heter ITPK. Den motsvarar två procent av lönen upp till 30 inkomstbasbelopp. ITPK får tjänstemännen placera själva.
- Om man har en hög lön så kan faktiskt enbart ITPK-delen ha en mycket större betydelse än premiepensionen för den sammanlagda pensionen, säger Anna Dahlman.
UNT: Varför väljer många att lägga pensionsuppgifter åt sidan?
- Man får information från olika håll, det är olika pensionssystem för olika åldersgrupper. Det gör att pensionen upplevs som krånglig. En del är lite uppgivna och tycker att det inte spelar någon roll, säger Anna Dahlman.
Hon tycker att arbetsgivare borde slå ett slag för ITP och visa tydligt vad de betalar in för den anställde.
- Många som får en ny tjänst gläder sig åt en fri mobil eller friskvård men glömmer helt frågan om tjänstepension, trots att den är mycket mer värdefull på lång sikt, säger hon.

Fotnot: Ett inkomstbasbelopp är i år 45 900 kronor.
Räkna ut din pension

På hemsidan www.minpension.se kan var och en själv räkna ut sin pension. Under april kommer SPP Liv att ansluta sig. Dessutom förbereds hemsidan för att kunna hantera privat pensionssparande och redovisa valda aktie- och räntefonder.

För att få en komplett beräkning av pensionen måste dock de flesta fortfarande ha koll på sitt privata pensionssparande och registrera uppgifterna själva.
Hemsidan har just nu cirka 8000 besökare per dag och registrerar upp till 1500 nya användare dagligen.

Minpension.se har funnits på internet sedan december 2005. Bakom satsningen står Försäkringsförbundet som representerar de svenska försäkringsbolagen och staten. Hemsidan är öppen för alla. Det enda som behövs är den personliga PPM-koden eller en e-legitimation som exempelvis bank-id.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om