Besk kritik mot vårdutbildningar i Uppsala
En stor del av högskolans vårdutbildningar har så stora brister att Högskoleverket ifrågasätter examensrätten. På Uppsala universitet får utbildningen av sjuksköterskor och specialsjuksköterskor den hårdaste kritiken.
Huvudämnet omvårdnad är nästan osynligt och litteraturen i omvårdnad är mager, skriver verket. En del kurser är väldigt krävande, medan andra är alldeles för lätta. Alltför stora grupper vid tentor och seminarier gör att svaga studenter kan slinka igenom.
En stor del av uppsatsämnena görs inte inom omvårdnadsämnet, trots att högskoleförordningen kräver det. Examensarbeten är mer metodövning än fördjupning. Inte en enda omvårdnadsforskare behandlas, inte ens fakultetens egna. Och praktiken är inte högskolemässig.
Utbildningen av specialistsjuksköterskor får också kritik för att omvårdnadsämnet inte står i fokus. Examenskraven är för låga och examensformerna för ensidiga. Fler lärare borde ha adekvat specialistsjuksköterskeexamen.
Professor Olle Nilsson är prodekanus på medicinska fakulteten med ansvar för grundutbildningen. Han tycker att kritiken är märklig.
- Vi hade reformerat sjuksköterskeutbildningen för att avhjälpa en del av de här bristerna. Den nya utbildningen hade varit igång ett par månader när granskarna kom på besök, men de valde ändå att granska den gamla. Därför tycker det är orättvist när de skriver att tiden verkar ha stått stilla i Uppsala och att vi varit medvetna om problemen men inte gjort något åt den.
Att det är svårt att skaffa praktikplatser gäller för hela landet. Att grupperna ofta är för stora är han medveten om. Att kurskraven skulle variera så kraftigt var däremot en nyhet.
En del av Högskoleverkets kritik ser han som resultatet av en ideologisk skillnad.
- De stora universiteten har genomgående fått kritik för att omvårdnadsämnet inte profileras tillräckligt tydligt. Det blir gärna så när vi försöker integrera de här utbildningarna i universitetets hela utbildningsutbud i stället för att särbehandla dem som mindre högskolor gör.
Trots den hårda kritiken tycker Olle Nilsson att det finns en hel del att glädja sig åt i den 630 sidor tjocka rapporten,särskilt att de nya läkar- och logopedutbildningarna får bra omdömen.
Totalt granskas 136 vårdutbildningar på 27 universitet och högskolor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!