Berusade serveras på krogen
Ungdomar under 18 år och kraftigt berusade gäster får köpa alkohol på över hälften av Uppsalas krogar. Det visar en undersökning gjord inom ett nytt projekt för ansvarsfull alkoholhantering på krogen.
— Det kan vara så att personalen känner press på sig uppifrån att sälja mycket alkohol för att krogen ska tjäna pengar, säger Magnus Björkegren, ägare av restaurang Flustret.
Unga fick köpa alkohol
Projektet Stad Uppsala genomförde också en ungdomsstudie i juni där man undersökte om ungdomar under 18 år får köpa starköl utan att visa legitimation. Totalt besöktes 23 serveringsställen och i 65 procent av fallen blev ungdomarna serverade starköl utan att behöva visa legitimation.
— När ungdomarna väl kommit in på krogen finns det brister i kontrollen av legitimation. Men om krogen har dörrvakter stoppas de för det mesta där, säger Susanne Halldén, projektledare för Stad Uppsala.
De viktigaste målen för Stad Uppsala är enligt Susanne Halldén att minska våld och olyckor, utveckla restaurangkulturen, utveckla ett nätverk mellan krögare, personal och myndigheter och att stötta tillståndshavare att utveckla en egen skriftlig policy för alkoholhantering.
— Vi har 15 kursdeltagare nu och 37 inbokade för nästa kurs.
Svårt neka törstiga gäster
Magnus Björkegren på Flustret och 20 av hans anställda ska alla utbildas genom Stad Uppsala. Där ska de lära sig hur man ser om någon druckit för mycket och hur de ska säga nej på ett bra sätt. För att det ska fungera menar Magnus Björkegren att alla anställda från kökspersonal till servitörer och ordningsvakter måste jobba efter samma policy. Själv tror han att den största behållningen av utbildningen är att de får lära sig hur man ska handskas med aggressiva kunder som inte får köpa alkohol.
— Det är inte lätt för de unga tjejerna i baren att neka en 40-årig äldre man att köpa alkohol. Där kommer konflikthantering att bli en stor hjälp, säger han.
Magnus Björkegren hoppas att projektet ska leda till att folk dricker mindre hemma innan de går ut och i stället går ut tidigare på kvällen. På så sätt menar han att det skulle bli ett trevligare klimat på krogarna.
— Det här kommer att ta tid. Om jag är realistisk så kanske det kommer att fungera tillfredsställande inom tre år. Det svåraste kommer nog att bli att lära gästerna vad som gäller och det måste få växa fram.
Stad Uppsala är ett nytt samarbetsprojekt mellan Tillståndsenheten inom Uppsalas kommun, Polisen och länsstyrelsen i Uppsala. Studien är ett restaurangprojekt som syftar till att minska våld och skador relaterade till alkoholkonsumtion på krogen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!