Beröm bäddar för bättre business

Beröm ger inte bara bra stämning på jobbet - det kan också visa sig i företagets kassa. Men de fyra personalchefer som UNT pratat med är överens: Att berömma med baktankar funkar inte.

Andréa Westin är restaurangchef på Max hamburgerrestauranger. Att ge feedback ingår i hennes arbetsuppgifter.I bakgrunden rusar Nathalie Simonsson förbi.

Andréa Westin är restaurangchef på Max hamburgerrestauranger. Att ge feedback ingår i hennes arbetsuppgifter.I bakgrunden rusar Nathalie Simonsson förbi.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2008-10-06 06:00
Har du någon gång känt att du får för lite uppskattning på jobbet? Hur meningslösheten växer när ingen ens säger tack efter att du gjort det där lilla extra för att få till det riktigt bra? Du är troligtvis långt ifrån ensam.
Men flera studier, den senaste presenterad för bara en månad sedan, visar att beröm och uppskattning på jobbet ger bättre hälsa, färre sjukskrivningar och till och med bättre lönsamhet för företaget. Det sistnämnda framkom i en amerikansk studie där företag som, enligt medarbetarna själva, gödslade med tack och uppskattning hade en mer än tre gånger högre lönsamhet än övriga.

Beröm behöver inte handla om att få en detaljerad utläggning om sina prestationer inför alla andra på stormötet. Enligt Eva Vingård, verksamhetschef vid Arbets- och miljömedicin i Uppsala och tidigare delaktig i uppmärksammad svensk forskning kring just beröm, handlar det helt enkelt om att bli sedd för det man gör.
- Det är viktigt att känna att ens arbete är av värde för någon och att man inte är ett anställningsnummer som lätt kan ersättas med ett annat, säger hon.

Vad som händer i kroppen rent biologiskt när vi får beröm vet ingen ännu, men förmodligen stimulerar det immunsystem och må bra-hormoner som gör att den som får mycket beröm känner sig friskare och mer sällan sjukskriver sig.
- Att ge beröm startar ofta en positiv cirkel på arbetsplatsen. När vi får beröm känner vi oss duktiga och då ger vi lite extra. Höga krav och ett litet beslutsutrymme leder till motsatsen.

Men varför verkar det ibland så svårt att ge beröm? Finns det saker som gör att chefer drar sig för det? UNT diskuterade beröm med tre Uppsalachefer. De är alla eniga om att beröm är viktigt, men att den måste vara uppriktig.
­­­- Att våra konsulter gör ett bra jobb ger företaget bättre rykte. Och får man beröm på jobbet trivs man bättre och då gör man i sin tur bättre ifrån sig. Men vi ger aldrig beröm för att tjäna pengar utan för att vi vill uppmärksamma de som gör bra ifrån sig. Att ge beröm med syfte att öka lönsamheten håller inte, säger Jan-Erik Robertsson, konsultansvarig på IT-företaget Consoden.
- Personligt beröm och uppskattning tror jag många gånger är viktigare än andra formella belönings- och motivationsstrukturer som ökad lön. Men för att berömmet ska få effekt måste det vara ärligt. Mottagaren är intelligent nog att uppfatta om det bara är en social trevlighet, säger Thomas Holmberg, personalchef på bioteknikföretaget Q-Med.

Andréa Westin, restaurangchef på Max hamburgerrestauranger, arbetar varje dag i köket tillsammans med de anställda. Att ge positiv såväl som negativ feedback till dem ingår i hennes arbetsbeskrivning.
- Om jag aldrig talar om vad de gör rätt och fel så kommer de aldrig att utvecklas och bli bättre. Och för att verkligen kunna ta tillvara på positiv feedback krävs även negativ feedback, men den tar jag alltid enskilt, säger hon.
En anledning till att chefer inte vill ge beröm kan vara att de inte vill uppfattas som "mjukisar", enligt vissa studier. Men ingen i panelen känner igen sig i beskrivningen. De flesta tycker inte heller att brist på tid är en godkänd ursäkt för att inte ge beröm.
- Att uppmärksamma och ge beröm tillhör rollen som chef, säger Jan-Erik Robertsson kort.
- Att säga att någon gjort ett bra jobb eller ge en klapp på axeln går så otroligt fort. Det är en liten grej att göra för en annan som oftast ger väldigt mycket tillbaka, säger Andréa Westin och slår ut med händerna.
Thomas Holmberg kan ändå förstå de som tycker att tiden inte riktigt räcker till för att ge feedback.
- Anledningen till att man inte tar tid att reflektera över om man löste en uppgift bra eller dåligt kan bero på att fokus hela tiden ligger på att över huvud taget klara uppgiften och gå vidare. Jag tror också att man ofta tar personer och insatser för givna. I huvudsak handlar det om vilken kultur man har på arbetsplatsen, säger Thomas Holmberg och berättar att de arbetar mycket med att förbättra just kulturen på företaget.

De allra flesta håller säkert med om att beröm är bra. Men visst kan avundsjukan komma som ett brev på posten för kolleger som får höra hur någon annan öppet blir hyllad.
- När jag märker att någon är avundsjuk tar jag personen åt sidan för att förklara varför och samtidigt ta tillfället att ge personen feedback på hur han eller hon kan utvecklas, säger Andréa Westin.
Kan man ge för mycket beröm?
- Det finns ingen risk att ge för mycket beröm om den är befogad, speciellt inte i svenska företag. Om någon får så mycket beröm att de andra blir avundsjuka kan man ge berömmet individuellt. Gruppdynamiken måste ju också fungera. Samtidigt är det ju så att om någon får mycket beröm så höjs också förväntningarna på den personen, säger Jan-Erik Robertsson.
- Om du alltid berömmer får det ingen verkan till slut. Man får gärna slösa med beröm men man ska vara selektiv. Berömmet ska vara en belöning för att någon gjort något bra, säger Thomas Holmberg.
TIPS PÅ BRA BERÖM
Bra beröm är individualiserat, förtjänat och specifikt.

Individualiserat: Vissa vill ha påtagliga belöningar eller presenter, medan andra berörs av verbalt beröm och erkännande. En del vill berömmas offentligt medan åter andra vill få beröm enskilt, av en person de respekterar.

Förtjänat: Belöningar som ges enligt ett rullande schema och urartar till "vems tur är det nästa gång?" blir lika pinsamt för den som delar ut det som för den som tar emot det.

Specifikt: "Bra jobbat" kanske hjälper till viss del, men beröm får betydligt större verkan om det är specifikt. "Jag gillar särskilt graferna i kapitel tre och de tydliga och lättfattliga slutsatserna". Då blir berömmet mer meningsfullt för mottagaren - och dessutom förstärks det beteende som chefen berömmer.
Källa: Gallup
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om