Berlin - en kosmopolitisk smältdegel

Om Paris är Europas undersköna poppistjej är Berlin dess fulsnygga, djupa väninna: Kreativ, intellektuell och full av berättelser. Frilansskribenten Annamaria Olsson skildrar sin stad.

Från vänster: Tid för eftertanke vid Förintelsemonumentet. Kärlek över köns- och subkulturgränserna på nattklubben SO36 i Kreuzberg. Publikmagneten Potsdamer Platz. Efter Istanbul är Berlin bäst för den som söker det turkiska köket.

Från vänster: Tid för eftertanke vid Förintelsemonumentet. Kärlek över köns- och subkulturgränserna på nattklubben SO36 i Kreuzberg. Publikmagneten Potsdamer Platz. Efter Istanbul är Berlin bäst för den som söker det turkiska köket.

Foto: Annamaria Olsson

Uppsala2008-11-22 11:01
För dem intresserade av samtidshistoria och kultur är den tyska huvudstaden i dag Europas absolut mest spännande resmål. Att det är en av världens billigaste huvudstäder gör inte det hela sämre. Annamaria Olsson, som är frilansskribent från Uppsala skildrar Berlin, där hon bor sedan februari.

När Berlinmuren föll 1989 var det få som visste vad framtiden hade i sitt sköte. Det gamla Östberlin var nedgånget och på ruinens brant medan champagnen bubblade på lyxvaruhuset KaDeWe. Människor som i nästan 40 år varit fångar i sitt eget land lämnade Östberlin i en veritabel folkvandring mot väst. Stadsdelar tömdes nästan helt på invånare och hyrorna sjönk dramatiskt. In flyttade i stället kreativa och radikaler ute efter billiga hyror och utrymme för alternativa livsstilar. Områden som Prenzlauerberg, Mitte och Friedrichshain blommade upp allt eftersom och numera söker sig folk från hela världen hit för att ta del av den dynamiska atmosfär som råder. I dag är det packat med trevliga kaféer, nattklubbar, restauranger, butiker och gallerier. Stämningen är avslappnad och liberal med en hälsosam gnutta anarki - graffitti och ett illa efterlevt rökförbud provocerar få. Stan är stor nog att rymma allt och alla. Inte sällan slutar utekvällar med att inflyttade och infödda berlinare sitter rörande överens om att de aldrig, aldrig skulle vilja bo någon annanstans. Varför jobba heltid när man kan leva ett friare liv och jobba mindre? Varför lägga pengarna på statusprylar när man kan lägga dem på att äta, dricka och socialisera?

För att uppleva denna otypiska huvudstad bör man inte på vanliga weekendmanér åka mellan stora sighseeingmonument à la Brandenburger Tor och muren. Man bör i stället ta sig tid att utforska några olika områden för att få en bild av stadens många ansikten. För en förstagångsbesökare finns ett antal områden som är intressanta att besöka; Mitte, Friedrichshain/Kreuzberg och Charlottenburg/Kürfurstendamm.

Låt oss ha Alexanderplatz som utgångspunkt. Torget var det gamla Östberlins centrum och har en spännande monumental arkitektur. Trots den lätt människofientliga i inramningen sjuder det av liv och rörelse, currywurst-försäljare och mobila biergartens. Berlins kända tv-torn tornar likt en futuristisk diskokula och i bollen finns en roterande restaurang med panoramavy över hela staden. Härifrån löper också den breda socialistiska paradboulevarden Karl Marx Allé, tidigare vid namn Stalin Allé, där det under DDR-tiden bodde partifunktionärer i flotta lägenheter. Vid Magdalenenstrasse ligger det gamla Stasi-högkvartret som i dag är museum. Stora delar av inredningen är orörd sedan muren föll. Den mesta informationen är på tyska men trots det är museet ett av de mest spännande i Berlin, kanske av extra intresse för oss svenskar i FRA-tider?

Väster om Alexanderplatz och i hjärtat av området Mitte, ligger Hackescher Markt. På de trånga innergårdarna ligger i dag trendiga butiker och kaféer. Shoppingen är rolig och konstgallerierna många. Berlin är efter New York i dag världens galleri-tätaste stad och på Auguststrasse med omnejd finns mycket spännande samtida konst. Gallerierna har gratis inträde och kan vara roliga att kika in i. På närliggande Museuminsel huserar de stora drakarna till museum med klassisk tysk 1800-tals konst och stora egyptiska och grekiska samlingar. Dessa är på tyska manér väldigt stora och ambitiösa och man bör inte ha alltför högt satta mål med hur många man hinner grundligt med.

I Mitte-området finner man många spår av det tidigare så spirande judiska Berlin. På undertecknades stammiskafé kallar den israeliska servitören skrattande området för "little Tel Aviv".
Hans farmor flydde från Berlin under kriget men sonsonen har nu kommit för att söka sina rötter. Jag frågar nervöst hur det känns att befinna sig i staden ansvarig för det judiska folkmordet. "Alla frågar det, men jag älskar Berlin! Staden blickar framåt och har om någon gjort upp med sin historia. Man borde vara stolt över vad man är i dag". Överallt finns minnesmärken och museer för Förintelsen. På Oranienburger Strasse finner man synagogan som en gång var den största i Europa. På 80-talet restaurerades den efter att ha upplevt fruktansvärda dagar under 2:a världskriget, de alllierades bombningar och slutligen östtyskt förfall.

Stadens mångkulturella centrum heter i dag Kreuzberg, eller "Turkiets tredje största stad" som det kallas. Navet där är den inte allt för charmerande tunnelbanestationen Kottbuser Tor. Väl ovan jord är det dock tätt mellan baklava-bagerier och parabolantenner. Slöjbeklädda kvinnor strosar bredvid trendiga ungdomar bland snabbmatsställen, restauranger och gaybarer. Kreativa och nattsuddare flockas kvällstid på de många uteställena längs gatan Oranienstrasse. På samma gata finner man transvestitbingo, ayurvediska delikatesser, neonupplysta turkiska samlingslokaler och caféer för inflyttade britter med drömmar om att bli den nya Christopher Isherwood. Ett stenkast bort huserar på tisdagar och fredagar den turkiska matmarknaden som erbjuder delikata färskostarna och eventuellt det närmsta man kommer Istanbul norr om Turkiet.

Sydväst om Kreuzberg ligger Flughafen Tempelhof vilket är ett måste för arkitekturintresserade. Det är ett klassisk stycke nazistarkitektur i form utav en av världen största flygplatser. Utanför rasslar höstlöven framför monumentet Hungerkralle (Hungerns klor) som påminner om året 1948-49 då Sovjetunionen försökte att ta makten helt i staden och nästan skar Berlin helt från omvärlden. Västberlins 2 miljoner invånare försörjdes helt av matbombningar från de allierade. För dem intresserade av 2:a världskriget finns speciella guidade stadsvandringar som man kan gå. Ett annat alternativ är att köpa någon av de otaliga guideböckerna i ämnet för eget utforskande.

I Charlottenburg och Kürfurstendamm finns stadens västliga och kommersiella centrum. Många boende i dessa områden sätter fortfarande idag knappt sin fot i de östliga områdena och vice versa. Det alternativa Berlin känns långt borta när Chanel-klackar klapprar och shoppingkassar i 100 000-kronors klassen prasslar förföriskt. För en boende i Kreuzberg börjar det helt plötsligt det suga i den annars ganska stillsamma shoppingtarmen och man börjar överväga nio till fem livet för att kunna handla på KaDeWe. Det är Europas största varuhus efter Harrods i London och julhandeln attraherar kring 100 000 besökare per dag. Delikatessavdelningen är en fröjd för öga och gom. Varför inte testa någon av de 1300 korvsorterna eller äta en bra bit fisk i någon av deras trevliga lunchrestauranger?
KaDeWe-shopparna jobbar inte sällan kring Potsdamer Platz - Berlins svar på Manhattan. Här har multinationella företag byggt futuristiska skyskrapor och kontor. Tusentals fotoblixtar avfyras per dag och kaffet är löjligt dyrt. Mitt i detta myllrande och snabbfotade finansmecka står idag en bit av Berlin-muren. Ganska talande för staden som lärt sig att blicka framåt men aldrig tillåter sig att glömma sitt förflutna.

Allt om Berlin
Invånare: cirka 4 miljoner
Valuta: Euro.
Prisläge: väldigt billigt för att vara huvudstad. En öl på en bättre bar kostar runt tre euro, lunch fem och middag femton. Prisnivåerna är varierar dock mellan områdena.
Ta sig dit: Alla stora flybolag flyger hit. German Wings och Ryan Air är bland de billigaste. Är man ute i god tid kan man betala 700 kr t/r. Nattåg går också från Stockholm.
Boende: Bra att boka i förväg. Staden har högsäsong året om och bra mellanklasshotell blir snabbt belagda.
Ta sig runt: Kommunikationerna är väldigt bra. Tunnelbana, buss, spårvagn och lokaltåg ryms på ett veckokort á la 26 euro. Detta måste stämplas en gång och likaså engångsbiljetter om ni föredrar sådana. Man kan hamna rejält i trubbel om man gör fel. BVG-kontrollanterna får provision och talar sällan engelska om något händer. Kortsträcka (2 km) taxi kostar 3.50 euro.
Läsning: Stadens fascinerande och hemska historia låter sig inte fångas i en kort artikel. Berlin-resenären har obligatorisk läsning i Carl Johan Wallgrens "Berlin på 8 kapitel" och Jan Mosanders "Krutrök, murbruk och delikatessdiskar". På Dussmann på Friedrichstraße 90 finner man guider för dem med specialintressen. Tidningarna Zitty och Tip tipsar om konserter och evenemang.
Specialintressen: Berlin har förutom sin rika historia också Europas bästa nattliv, gayscen, teaterscen och konstscen.
Varning: Området direkt vid U-bahnstationen Hackescher Markt och är inte särskilt trevligt på kvällarna. Barerna är turistanpassat dyra och prostitutionen är mycket öppen på Oranienburger Strasse. Mycket trevligare områden finns att upptäcka, vad än turistguiden säger...

Kaféer värda ett besök:
Café Einstein
Kurfürstenstrasse, Nollendorf Platz.
"Kaféklassiker där tysk kulturelit och politiker dricker kaffe"

Café Oberholtz
Rosenthaler Platz, Mitte
"Här sitter självanställda Berlin-kreativa som har cafét som kontor och dem som råkar sitta bredvid som kollegor".

Luzia
Oranienstrasse 32, Kottbuser Tor
"Rökigt, hippt och knökfullt framåt eftermiddagarna och kvällarna".

Köpa kläder:
Secondhand-shopping
Bergmannstrasse, U-bahn Gneisenaustrasse.
"Gatan är Berlins second hand-tätaste område".

Trendshopping
U-bahnWeinmeisterstrasse
"I området finner man stadens trendigaste shopping".

Lyxshopping
KaDeWe, Wittenbergplatz
"Storstadsflärd"
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om