Kommunen inspekterade bergtäkt två veckor före olycka

Två veckor innan en tonårig pojke föll ned i en bergtäkt var miljöförvaltningen på Uppsala kommun där och inspekterade området. En av sakerna de påpekade var gränsdragningen vid bergtäkten.

En pojke fördes till sjukhus efter att ha trillat ner i en bergtäkt i Skyttorp. Bergtäkten har tidigare pekats ut som farlig, nu ska polisen utreda om ett brott har begåtts.

En pojke fördes till sjukhus efter att ha trillat ner i en bergtäkt i Skyttorp. Bergtäkten har tidigare pekats ut som farlig, nu ska polisen utreda om ett brott har begåtts.

Foto: Utryckning Uppsala

Uppsala2022-07-06 07:55

UNT har tidigare skrivit om Polisens brottsutredning efter en pojke ramlade ned i vattnet i en bergtäkt. 

Det var den sjunde juni som miljöförvaltningen besökte Lugnets Entreprenads bergtäkt för inspektion. Då tittade de bland annat på gränsdragningen vid täkten. Enligt förvaltningen skulle entreprenaden behöva sätta upp tydliga skyltar och gränsdragningar vid området.

– Verksamheten meddelade oss att de skulle åtgärda det på en gång, säger Mattias Hogvall, inspektör på miljöförvaltningen.

Bör inte åtgärderna kontrolleras om de faktiskt genomförts samt om de håller tillräckligt god kvalité?

– Det behövs vanligtvis bevis i form av foton et cetera för att bekräfta att åtgärden är gjord, säger Mattias Hogvall.

Miljöförvaltningens protokoll från inspektionen kom först den 28 juni, vilket var fem dagar efter olyckan inträffat. I protokollet från kommunens inspektion står det:

"Den gränsdragning som har funnits är i dåligt skick och det är planerat att förbättra denna med skyltar och stuk. Det rekommenderas att skyndsamt förbättra gränsdragningen då platsen besöks mycket på sommaren då den har fungerat som badsjö i några år."

Per Rundlöf från Lugnets Entreprenad menar att i samband med inspektionen så påbörjades ett förberedande arbete, något som bekräftas i inspektionsrapporten.

– Huruvida det är skyndsamt nog eller inte kan jag inte avgöra, säger han.

Enligt Per Rundlöf väntade Lugnets Entreprenad in protokollet från inspektionen innan de tog tag i åtgärderna, för att få en exakt bild av vad kraven på gränsdragningen vid täkten skulle vara. Men innan kommunen hann lämna tillbaka protokollet så hade olyckan varit framme.

– Man vill ju få protokollet för att kolla upp åtgärderna, om det har tillkommit något. Tråkigt nog hann ju olyckan inträffa innan det.

Han berättar också att ungdomar har fortsatt vistats vid bergtäkten efter olyckan och han har varit tvungen att avvisa dem från platsen. Eftersom badsugna ungdomar fortsatte att vistas vid bergtäkten beslutade Lugnets Entreprenad att tömma vattnet från bergtäkten så att ungdomar inte kan bada där.

I slutet av inspektionsrapporten från Uppsala kommun står det att uppföljningen på att åtgärderna vidtagits sker vid kommunens nästa inspektion. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!