Mark- och miljödomstolen har gett tillstånd till en bergtäkt intill E4 strax norr om avfarten Forsamotet i höjd med Björklinge. Skanska ska driva täkten och Uppsala kommun har sagt ja. En miljon ton ska sprängas varje år och stenen ska gå till väg- och bostadsbyggen.
Men boende i närheten överklagar nu beslutet till Mark-och miljööverdomstolen. Tensta Hembygdsförening, vars syfte är att förvalta och utveckla samhällslivet i Tensta, har också överklagat.
– På landsbygden förväntar man sig fåglar, traktorer som plöjer, hästar som gnäggar, kor, folk som har höns, och barn som leker, cyklar och har kul. Vi har inte flyttat hit för en till stenkross som ska störa ljudbilden. Det handlar inte bara om charmfaktor utan exploatörerna förstör en tillgång, säger Peter Liljenstolpe, ordförande i hembygdsföreningen.
Peter Liljenstolpe och Guy Dammann, som även han är aktiv i hembygdsföreningen, bor drygt en kilometer från den tänkta bergtäkten. De har främst lyft argument gällande ljudmiljön till Mark- och miljööverdomstolen. Men de menar också att bergtäkten kommer påverka huspriser och förstöra den kulturhistoriska miljön.
– Man kan tycka det här är stora landytor, mycket skog och inte skulle störa någon med ytterligare en bergtäkt. Men det spelar roll vad det är för mängd lastbilar, sprängningsbuller och verksamheter här. Det stör människor som bor här, säger Guy Dammann.
Miljöförvaltningen på Uppsala kommun har sett över frågan. Kommunstyrelsen har konstaterat att det stämmer överens med översiktsplanen att kunna ha en täkt, men ställer krav.
– Vi har sagt ja, men inte villkorslöst. Det finns ett antal faktorer som måste utredas, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.
Han säger att det bland annat krävs en fördjupad naturvärdesinventering. Erik Pelling menar även att Skanska måste visa att det här är bästa platsen för en bergtäkt samt visa att det finns behov av ytterligare en i området. Kommunen har också ställt krav på exempelvis bullervärden.
– En grundläggande del är att om man vill ha bostäder, utveckla kommunen, ha fler vägar och restaurera befintliga vägar så behövs bergtäkter. Av miljöskäl måste de ligga hyfsat nära för att underlätta transporterna. Därför har vi pekat ut ett antal lägen, säger han.
Vad säger du om oron att få en bergtäkt nära sitt hem?
– Oron är fullt förståelig. Det är en stor verksamhet, den är inte tyst och den är förknippad med transporter. Det är därför en miljöprövning behövs med villkor. Det är samtidigt orimligt att säga nej, i ett modernt samhälle behövs det.
Skanska menar att de redan i domstolsprövningen har uppfyllt Uppsala kommuns krav om att bevisa varför bergtäkten behövs och att lokaliseringen är bra. De menar också att bullernivån inte överstigs.
– Länsstyrelsen har genom en upphandling utfört en kulturmiljöutredning och konstaterat att det inte finns några fornlämningar i området. När det gäller ljudmiljön har vi gjort bullerutredningar som visar att under drifttid har vi god marginal till det som Naturvårdsverket föreskrivit. Vi känner oss trygga med att vi ligger med marginal mot de gränsvärdena, säger Gunnar Helander, projektutvecklare på Skanska.
Det är inte fastställt när Mark- och miljööverdomstolen tar upp frågan om prövningstillstånd.