Bergius blev Upplands eget äpple

Nu har Uppland och alla andra landskap i Sverige fått varsitt landskapsäpple. Upplands utvalda äpple heter Bergius, och är extra intressant eftersom det har en spännande bakgrund.

Uppsala2005-04-14 00:00
En aprildag 1908 köpte en Djursholmsingenjör vad han trodde var Säfstaholmsträd i Bergianska trädgården i Stockholm. Fyra år senare bar det unga trädet sin första frukt. Men äpplena hade inte mycket gemensamt med Säfstaholm. De var genom en naturens nyck extremt klarröda, resultatet av en naturlig mutation.
Ingenjören kontaktade trädgårdsdirektören vid Bergianska för konsultation. Denne kom ut till Djursholm för att inspektera fenomenet. I sitt utlåtande skrev han att frukten var "intensivt och likformigt mörkrött färgad, icke allenast på solsidan utan äfven från den från solen vända sidan".

Krav på anknytning
Äpplet döptes till J P Bergius, som en hommage till Peter Jonas Bergius, läkare och botanist (1730-1790), och grundare av Bergianska trädgården. Genom ympning har äppelsorten sedan kunnat leva vidare, berättar pomologen Hilding Karlsson, Uppsala. Numera har man kortat ner namnet till Bergius.
- I ett par år har tankar om landskapsäpplen funnits i pomologiska kretsar, och efter att ha samlat förslag på lämpliga sorter från varje landskap har urvalet gjorts.
I Uppland var de övriga kandidaterna till landskapsäpplet bland annat Grönsö, Stor klar astrakan, Särsö och Tersmeden.
De svenska landskapsäpplena har valts ut av Sveriges pomologiska sällskap i samarbete med Riksförbundet Svensk trädgård, Koloniträdgårdsförbundet och Sveriges Hembygdsförbund.
— Ett av kraven har varit att äppelträdet har rötter i landskapet, ett annat att det fortfarande odlas här, säger Hilding Karlsson.
Men det finns ju regioner i Sverige där det inte växer äppelträd överhuvudtaget?
- För landskapen i de kallaste delarna i landet har man i stället lanserat andra, härdiga äppelsorter som kan odlas på dessa breddgrader.

Sensommaräpple
Hilding Karlsson beskriver Bergius som ett ganska spritt sensommaräpple. Några träd växer till exempel i den gamla fruktträdgården nere vid Ulleråker.
- Där kan man njuta av deras klara, röda färg på sensommaren,
Och hur vill han då beskriva hur Upplands landskapsäpple Bergius smakar?
— Det smakar som Sävstaholm, men det där med smaken är alltid ett dilemma för oss pomologer. Vi har inte lärt oss att ge uttryck för smak, doft och arom på samma sätt som till exempel vinskribenter, säger Hilding Karlsson. Efter en stunds grubblande beskriver han emellertid Bergius som "syrligt och sött men med kort lagringstid".
— Om man äter det rätt vecka är det ett riktigt gott äpple, sammanfattar han.

Sveriges landskapsäpplen

Blekinge — Melonäpple
Bohuslän — Veseäpple
Dalarna — Tunaäpple
Dalsland — Oranie
Gotland — Stenkyrke
Gästrikland — Malmbergs Gylling
Halland — Brunnsäpple
Hälsingland — Bergviksäpple
Härjedalen — Rött kaneläpple
Jämtland — Rödluvan
Lappland - Rescue
Medelpad — Sundsäpple
Norrbotten — Silva
Närke - Sickelsjö vinäpple
Ångermanland — Kramfors
Skåne — Aroma
Småland — Hornsberg
Södermanland — Åkerö
Uppland — Bergius
Värmland — Stenbock
Västerbotten - Transparente Blanche
Västergötland — Kavlås
Västmanland — Fagerö
Öland — Ölands kungsäpple
Östergötland — Gyllenkroks astrakan


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om