På onsdagen fick ett 45-tal personer från första sjukhuskompaniet vid Försvarsmedicinskt centrum i Göteborg en grundlig utbildning vid Uppsala garnison. Sjuhuskompaniet är en del av Nordic Battlegroup, EU:s snabbinsatsstyrka, där en del av den svenska styrkan för närvarande befinner sig vid garnisonen vilket UNT tidigare berättat om.
Det var personal från Akademiska sjukhuset som stod för utbildningen med infektionsläkaren Erik Salaneck i spetsen. Deltagarna fick en noggrann genomgång i de mycket omständliga procedurer på- och avklädning av skyddskläder innebär för sjukvårdspersonal som ska arbeta med ebolasmittade patienter. Vid procedurerna finns alltid en medhjälpare och kontrollant med.
Ingrid Karlsson, i det civila narkossköterska från Skellefteå, fick agera försöksperson och genomgå hela förfarandet.
– Det var mycket att ha på sig och det blev varmt, men kändes inte så konstigt. Jag är van från mitt yrke att bära skyddskläder, men jag kan tänka mig att om det blir på riktigt kommer stressnivån att öka rejält, sade hon efteråt.
Att arbeta i skyddskläderna i 40 graders värme är mycket påfrestande och kan leda till personen blir omtöcknad vilket kontrollanten ska vara observant på.
Ingrid Karlsson har en gång tidigare arbetat på ett fältsjukhus, i Somalia på 1990-talet, och känner sig redo att åka nu om det behövs.
– Det finns en plan för att åka till Mali och det är jag beredd på, sade hon.
Utbildningen var en tilläggsutbildning så att man har beredskap om man skulle hamna i ett konfliktområde där det finns ebolasmitta. Sjukhuskompaniets huvuduppgift är annars att sörja för den sjukvård som behövs för 2 400 man i Nordic Battlegroup.