Den 19 november leder de samtal om just detta på Öppna förskolan vid Valsta torg i Märsta. Samtalskvällen riktar sig till vuxna, men är för barnens skull, enligt Karin Sjölund.
– För att samtala om svåra saker behöver man ett språk och om man använder en bilderbok så ger man barnen det. De får ett forum för att uttrycka sig och att utvecklas. Även barn som i grunden är lyckliga lever ju i en värld där det försiggår saker. De kanske inte blir mobbade själva, men det finns ändå runt omkring dem, säger Karin Sjölund.
Död och krigsupplevelser är några av de laddade teman som kommer att tas upp, men även vardagliga händelser kan vara jobbiga för barn att hantera och prata om. Moa Sjögren har av egen erfarenhet upptäckt att berättelser fungerar bra som stöd vid svåra samtal med barn.
– Min egen skilsmässa var en svår process som var uppslitande för barnen. Jag insåg att jag inte kunde prata med dem om detta på en vuxen nivå och då använde jag mig av berättelser som de tyckte om. Barnböcker slutar ofta med ett slags ljus eller en öppning och en ny väg och mina barn använde sig av berättelserna för att hitta tillbaka till hoppet, säger Moa Sjögren.
Att presentera lämpliga barnböcker som handlar om svåra händelser är inte lätt. Karin Sjölund och Moa Sjögren är överens om att den vuxne alltid ska titta igenom boken innan barnet får titta i den så att de vet att de själva kan stå för innehållet inför barnet sedan.
– Barn är helt vidöppna och därför ska man inte presentera böcker med till exempel öppet våld då små barn har svårt att bearbeta det. Sådant går rakt in hos barn och därför måste man vara varsam med berättelser, säger Moa Sjögren.
Karin Sjölund och Moa Sjögren berättar att det finns många sätt att föra fram berättelser på. De säger att det på senare tid blivit populärt med den muntliga berättartraditionen igen och att det finns föreningar, salonger och till och med festivaler för denna berättarform.
– Man behöver inte säga aja baja för att använda internet eller att se en film, men det muntliga berättandet behöver strålkastarljuset på sig. Det personliga mötet får man ju inte via en datorskärm, säger Karin Sjölund.
Arrangemanget den 19 november är till för att föräldrar ska hitta nya sätt att kommunicera med sina barn, framför allt om mer komplicerade frågor.
– Det är ofta där det fallerar mellan oss människor. Vi behöver få en plats där vi tidigt kan öva oss på att uttrycka våra känslor. Att mötas på det här sättet kan ge vuxna inspiration, men det ger också barnen en chans att växa, säger Moa Sjögren.