Berätta vad du äter 14 maj

Tänker du bjuda bekantskapskretsen på en härlig trerättersmiddag idag, eller äter du lunchen direkt ur kastrullen?Hur det än blir med maten denna dag så har du tillfälle att låta dina matvanor just måndagen den 14 maj 2001 komma till allmän kännedom.

Uppsala2001-05-13 14:08
Det är Sveriges Hembygdsförbund som samlar in uppgifter om svenska folkets matvanor och uppmanar oss alla att skriva ner vår egen matberättelse från denna dag. Matvanorna styrs till stor utsträckning av var man befinner sig i livet, tillgång eller brist på tid, och så förstås intresset.
Så skriv ner och berätta vad du väljer till frukost, den mest personliga måltiden av alla. Eller om det blir falukorv, den vanligaste middagsrätten i svenska hem. Rapportera också gärna om husmanskosten har fått ge vika för matinfluenser från andra länder.
Man vill också ha bättre koll på i vilken utsträckning vi i hemmaköket nappat på alla de matmodetrender som grasserar på inte minst restauranger.
Intresset för mat har ökat enormt de senate åren, och matlagning och kokboksläsning har blivit mångas hobby.

Kyckling och läsk
Aptiten är det heller inget fel på. De senaste uppgifterna från staten visar att 1999 satte i oss 763 kilo mat och dryck per person, åtta kilo mer än året innan. Många av oss äter givetvis betydligt mer än så, eftersom detta är genomsnittssiffor som gäller då även barn, gamla och sjuka räknas in.
Kyckling och läsk är två livsmedel som fallit oss i smaken extra mycket under de senaste året visar statistiken. Men statistik är fyrkantig och säger lite om verkligheten i Svenssons kök.
Så ta chansen att berätta. Det går utmärkt att vara anonym om man inte vill avslöja sina matvaneblottor. Henrik Axiö, kanslichef vid Sveriges Hembygdsförbund, önskar ändå att de flesta berättar vad de heter och också lite om om är ung, gammal, hemmapappa eller skolflicka. Förhoppningen är att matuppsatserna ska resultera i en bok.
Alla bidrag ska också arkiveras och väntas bli smaskens för framtidens mattraditionforskare.



Fotnot: Matberättelserna ska skickas till Sveriges Hembygdsförbund, Box 6167, 102 33 Stockolm. Eller mejlas till e-postadress: fjortondemaj@hembygd.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om