Benskörhet inget hinder för tandimplantat

Även för bensköra kvinnor som har förlorat egna tänder är tandproteser som är fast förankrade i käkbenet en långsiktigt bra lösning.

Andreas Thor

Andreas Thor

Foto:

Uppsala2018-10-16 14:00

Den slutsatsen drar forskare vid bland annat Uppsala universitet i en studie som publiceras i facktidskriften Journal of Dental Research.

– Vår studie fyller en viktig kunskapslucka. Det känns roligt att för första gången på ett mer kontrollerat sätt kunna visa att fasta tandproteser långsiktigt fungerar nästan lika bra hos bensköra som hos benfriska kvinnor, säger forskaren, tandläkaren, käkkirurgen Andreas Thor vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhusets käkkirurgiska klinik.

Fasta tandimplantat av titan för att ersätta förlorade tänder används över hela världen och man räknar med att uppemot 20 miljoner tandimplantat opereras in varje år. Bara i Sverige får årligen cirka 30 000 personer ett eller flera fasta tandimplantat inopererade.

Studien omfattar 48 äldre kvinnor vid käkkirurgiska kliniker i Leuven i Belgien, Würtzburg i Tyskland och Göteborg och Uppsala. Alla hade behov av tandimplantat efter att ha förlorat minst två tänder i överkäken.

Innan behandlingen påbörjades hade kvinnorna genomgått en specialröntgenundersökning av bentätheten i ryggraden och lårbenet. Undersökningen visade att 20 kvinnor var uttalat bensköra och 28 hade normala ben.

Alla kvinnorna försågs med fasta tandproteser enligt en tvåstegsmodell där titanskruvar först opererades in i käkbenet varpå de nya tänderna efter en till två månaders inläkning fästes vid dem. Kvinnorna fick på detta sätt mellan två och som mest åtta nya fasta tänder.

Sex månader efter att de nya tänderna var på plats och därefter en gång per år gjordes en proteskontroll med bland annat röntgenundersökningar av titanskruvarnas läge i överkäksbenet.

Efter de fem år som deltagarna i studien hittills har följts upp hade alla kvinnor med normal bentäthet och nio av tio kvinnor med benskörhet fortfarande kvar sina tandimplantat.

– Även om det finns skillnader mellan grupperna står det klart att benskörhet hos äldre kvinnor i de allra flesta fallen alltså inte är ett hinder för att sätta in långsiktigt väl fungerande tandimplantat. Dessutom är det värt att notera att en del av skillnaderna förklaras av att en kvinna i benskörhetsgruppen av psykologiska skäl efter en tid ville ta bort sina tandimplantat, trots att de fungerade utmärkt, säger Andreas Thor.

En svensk uppfinning

Tandimplantat är skruvar av metallen titan som opereras in i käkbenet. Implantatet är en slags konstgjord tandrot på vilken en eller flera tandkronor kan fästas.

Titan har en unik förmåga att växa in i benvävnad, så kallad osseointegration, till exempel i käkbenet.

Detta upptäcktes av en slump av svensken Per-Ingvar Brånemark för snart 60 år sedan när han fann att ett kvarglömt minimikroskop av titan, som han använde för att studera läkningsprocesser hos försöksdjur, hade vuxit fast i benvävnad. Det gav honom idén till fast förankrade tandproteser och även proteser för att ersätta andra kroppsdelar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!