Benskörhet bland män inte vanligare i Sverige

Norrmän och svenskar har mest höftfrakturer i hela välden. Ändå är benskörhet inte vanligare bland äldre män i Sverige än i USA och Hongkong.

Uppsala2008-03-12 13:58
Det är ett av huvudresultaten hittills av den unika internationella studien kring bentäthet och frakturer bland äldre män, som forskarna vid Akademiska sjukhuset på onsdagen presenterade för de deltagande männen i konserthuset i Uppsala.
- Det är tydligt att det måste finnas också andra faktorer än ett svagt skelett som förklarar den betydligt högre förekomsten av höftfrakturer bland svenska män, säger professor Östen Ljunggren vid Akademiska sjukhusets särskilda enhet för benskörhet, osteoporosenheten.

Han är lokalt huvudansvarig för den unika studien som sedan fem år följer 11 000 äldre män från tio områden i Hongkong, Sverige och USA. 1 000 av dem kommer från Uppsala.
Samtliga deltagare har genomgått en undersökning med lågdosröntgen av bentätheten i all delar av kroppen.
- Det mest slående resultatet är att det inte finns några påtagliga skillnader i bentätheten mellan männen från de tre länderna eller mellan männen från olika deltagande orter. Möjligen finns en svag tendens till att äldre män i Hongkong har något lägre bentäthet än äldre män i Sverige och USA, säger Östen Ljunggren.

Ändå är förekomsten av höftfrakturer bland äldre allra lägst i Hongkong och klart lägre i USA än i Sverige.
- Till skillnad från vad många hävdat kan alltså inte en högre förekomst av benskörhet vara förklaringen till att höftfrakturer är så mycket vanligare här i Sverige, säger Östen Ljunggren.
I år avslutas den så kallade Mr OS-studien med bland annat förnyade bentäthetsmätningar samt uppföljningar av vilka av männen som under de fem åren som studien pågått drabbats av frakturer, genetiska tester och kartläggning av en rad miljö- och livsstilsfaktorer.
- Genom att undersöka samspelet mellan alla dessa faktorer kommer vi att få en mycket bättre bild av vad i det biologiska arvet och livsstilen som påverkar mäns risk att drabbas av frakturer. Vi kommer också att kunna fastställa när frakturrisken här i landet börjar skjuta så mycket i höjden att behandling med benstärkande läkemedel bör sättas in, säger Östen Ljunggren.
FAKTA
Benskörhet

Benskörhet, som också kallas osteoporos, är en sjukdom som innebär att skelettet blir skört och har så låg hållfasthet att ben lättare går av.
Varannan svensk kvinna och var fjärde man får en fraktur till följd av benskörhet någon gång i livet.
Varje år inträffar närmare 100 000 frakturer som har samband med benskörhet i Sverige. De vanligaste är frakturer i underarmarna, höftfrakturer och kotfrakturer. En bidragande orsak till frakturerna är att äldre faller omkull i högre utsträckning än andra.
Benbrotten medför ofta komplikationer och sänkt livskvalitet. Var femte kvinna över 50 år som fått en höftfraktur dör inom ett år på grund av medicinska komplikationer till följd av frakturen. (TT)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!