Bemanningsföretag anklagas för svarta löner

Ett bemanningsföretag med säte i Uppsala anklagas för att ha upprättat falska fakturor på fem miljoner kronor i syfte att dölja bland annat svarta löner.

Uppsala2003-08-18 00:00
— Ungefär 100 personer har arbetat svart åt företaget, uppger Christer Lindeberg vid skattemyndigheten i Uppsala.
Bland kunderna har funnits väletablerade firmor som Jästbolaget och byggföretaget JM.
Skattemyndighetens granskning av bemanningsföretaget City Administration AB har avslöjat en härva med förfalskade fakturor där sammanlagt sex bolag varit inblandade.
City Administration har förmedlat personal åt olika företag. Främst har det gällt enklare uppdrag i form av bygg-, åkeri- och parkarbeten med mera.

Undkommit miljontals kronor i skatt
Enligt skattemyndigheten har City Administration i samråd med företrädare för ytterligare fem fristående företag fabricerat falska fakturor till ett värde av fem miljoner kronor och på så sätt lyckats undkomma miljontals kronor i skatt.
Upplägget har bland annat gjort det möjligt för City Administrations vd, en 45-årig man, att ta ut 1,2 miljoner kronor skattefritt.
Dessutom har bemanningsföretaget lyckats undkomma arbetsgivaravgifter på 1,6 miljoner kronor och gjort oriktiga momsavdrag på 100 000-tals kronor.
Den 45-årige vd:n har tidigare drivit ett annat bemanningsföretag, City Bemannings Svenska AB. Företaget överläts till en så kallad målvakt och försattes i konkurs för två år sedan med en skatteskuld på 3 miljoner kronor.
Enligt skattemyndigheten övergick ett 20-tal av de personer som arbetade åt City Bemannings Svenska till City Administration AB.

Svåra att identifiera
Granskningen av City Administration gäller perioden maj till september 2001 då företaget var baserat i Uppsala. Runt 100 personer misstänks ha arbetat svart och cirka 40 av dem har påförts extra skatt och straffavgifter.
I de övriga fallen har det rört sig om personer som varit svåra att identifiera eller där de inblandade har undanhållit så små belopp från beskattning att myndigheten inte brytt sig om dem.
— En del har varit unga personer som deklarerat för första gången och då visar vi extra stor tolerans, uppger Christer Lindeberg vid skattemyndigheten.

Även övriga företag granskas
Även de övriga fem företag som deltagit i upplägget med falska fakturor granskas. För ett av företagen är revisionen avslutad, den resulterade i en upptaxering med totalt 13 miljoner kronor.
Härvan har överlämnats till åklagare vid ekobrottsmyndigheten i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om