Bekvämlighet gör bassängbadet populärt

Bra uppsikt och närheten till toaletter, kiosk och parkeringar, är ofta anledningen till att besökarna väljer bassängbad framför naturbad. I Uppsala, där det är långt till sjöarnas badplatser är Fyrishov det enda alternativet för barnfamiljer utan bil.

Jonathan, Andreas och Filip Lozano badar i Fyrishovs utomhusbassäng.

Jonathan, Andreas och Filip Lozano badar i Fyrishovs utomhusbassäng.

Foto: Patrick Lundin

Uppsala2008-07-05 18:00
På lördagsförmiddagen har vinden just mojnat och solen tittat fram bakom de tunna slöjmolnen när de första besökarna börjar leta sig upp på Fyrishovs gräsmattor. En barnfamilj går med bestämda steg fram till barnbassängen där solstolar, kaffetermosar och kylväskor snabbt kommer på plats. De vuxnas blickar riktas som per automatik upp mot himlen och verkar bedöma solkräm som en nödvändighet. De tre barnen grinar illa när de måste låta krämen torka innan de kan kasta sig i vattnet.

Alldeles intill barnbassängens rundade kant har familjen Götegård slagit sig ned. Barnen Kevin och Love sitter i solstolarna med var sin handduk virad runt kroppen och knaprar på digestivekex.
- Det är en trygghet att låta barnen bada i bassäng. Man har bra uppsikt över dem. Men mycket handlar om bekvämlighet också. Fyrishov ligger nära, det finns toaletter, mat och det är garanterat varmt i vattnet, säger Alexandra Götegård.
- Dessutom tycker barnen det är roligt att vara här. Vi kommer hit minst ett par dagar i veckan i snitt, berättar Gunnar Götegård.

En solig dag räknar Fyrishov med att ungefär 3000 personer besöker anläggningen. Men många barn i bassängen betyder också ökad risk för smittspridning och kemiska föroreningar.
- Så länge jag jobbat här har det aldrig hänt att någon varit orolig eller frågat om bakterier i vattnet. Vi gör noggranna kontroller och är det mycket folk i bassängen ökar vi mängden klor, säger Rasmus Cohen som varit badvakt på Fyrishov i åtta år.

Bland lördagens besökare verkar ingen UNT pratar med ha funderat särskilt mycket över den eventuella ohälsan med att bada i bassäng.
- Om vi har läst om ett bad där det är höga halter åker vi inte dit resten av den sommaren, men till nästa har vi glömt bort det. Det är väl lika mycket bakterier och smuts i sjöarnas vatten, säger Alexandra Götegård som får medhåll av Marina Nordholm som precis slagit sig ned på en av solstolarna vid den stora bassängen.
- Där hamnar också båtarnas och vattenskotrarnas utsläpp. Här finns i alla fall klor som tar bort det mesta, säger hon.

Marina Nordholm cyklar ofta till Fyrishov med sina barn, Christian och Jonathan Nordholm. Familjen har ingen bil och några andra badplatser dit hon kan cykla med barnen känner hon inte till.
- Det är för långt för dem att cykla till Fjällnora till exempel. Jag skulle gärna se att det fanns fler badplatser nära stan. Särskilt med tanke på att så många stannar kvar i Uppsala under sommarhalvåret.

Christian och Jonathan Nordholm har bytt om till badbyxor. Det är dags att kasta sig i det turkosskimrande vattnet för andra gången den här veckan. Bröderna gör "bomben" tillsammans och ställer gärna upp då fotografen vill ta ytterligare en bild på det badande syskonparet.
- I dag är det nog varmare i vattnet än i luften, säger Maria Nordholm och drar en handduk över axlarna.

Molnen som nyss varit av slöjkaraktär har tjocknat. Vattenlekarna har bara börjat.
FAKTA

Här är några av utomhusbaden i länet:


Alunda Landbad, Alunda
Aspenbadet, Tierp
Bälingebadet, Bälinge
Fyrishov, Uppsala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!