Behovet av medborgarskap

Uppsala2011-07-07 00:00

Den amerikanska drömmen är illa omtalad i Sverige. Det raljeras över det amerikanska rättighetssamhället där den fattige har rätt att förbli fattig. Framförallt vänstern älskar att hata USA. Men drömmen om Amerika har en lyskraft som överglänser alla försök att ironisera och förminska den.

Från andra sidan Atlanten skickar min bror en länk till ett youtubeklipp. Vid en ceremoni i Columbus, Ohio blir en vän till familjen amerikansk medborgare. Filmen visar ett trångt konferensrum med TV-skärmar hängandes i taket. Från skärmarna talar president Obama om vad som förenar alla amerikaner. Han förklarar att det inte är etnicitet, kultur eller ideologi. Att vara amerikan det är att ställa sig bakom principerna som uttrycks i konstitutionen, det vill säga idéerna om frihet, jämlikhet och möjligheter för alla. Obama understryker också allas gemensamma ansvar för nationen. Han uppmanar de nya medborgarna att ta sin del av ansvaret för att upprätthålla den amerikanska drömmen.

För en cynisk betraktare skulle det förmodligen ses som tomma ord. Av den andaktsfulla stämningen förstår man emellertid att det är på fullaste allvar för personerna som lyssnar. Som min bror konstaterar finns det knappast några som är mer amerikanska än de nyblivna amerikanerna.

Jag har inte hört någon svensk politiker som ens försökt formulera ett medborgarideal för Sverige. Sakfrågorna dominerar. Det bjuds aldrig några djupare tankar om vad det innebär att vara en del av vårt samhälle. Vad vi egentligen har rätt att kräva av varandra.

I Almedalens utbud av seminarier kunde en förändring skönjas. Bland andra tankesmedjan Fores ordnade en paneldebatt på temat.

Fores utgick delvis från integrationsproblemen. Hur integrerar vi invandare när vi inte riktigt har någon bild av hur landet de förväntas bli en del av fungerar? Uppenbarligen fattas det något för att vi ska kunna skapa ett Sverige som hänger ihop. 

Statsekreteraren Jasenko Selimovic (FP), med erfarenheter från Balkan, varnade för riskerna med ett alltmer fragmentiserat samhälle. När det finns stora grupper som inte är delaktiga har vi ett allvarligt problem, menade Selimovic. Tilläggas bör att det inte bara handlar om segregerade förortsområden utan också om allt djupare regionala klyftor.

Den amerikanska medborgarskapstanken grundar sig på övertygelsen att människor – olikheter till trots - kan förenas kring ett antal grundsatser. Av många - en, som amerikanerna uttrycker det. Vi behöver en svensk dröm.

Sverige det är vi, oavsett bakgrund. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!