Behörighetskrav behålls

Trots att studieplatser står tomma på naturvetenskapliga utbildningar på Uppsala universitet har det inte varit aktuellt att sänka behörighetskraven.

Uppsala2009-09-01 16:58
Enligt Dagens Nyheter har flera svenska universitet och högskolor sänkt eller förändrat behörighetskraven till naturvetenskapliga utbildningar. Syftet har varit att fylla tomma studieplatser.
Även Uppsala universitet har problem med att fylla platserna på naturvetenskapliga utbildningar men här har man löst frågan på annat sätt. För några år sedan infördes en extratermin för studenter som inte har naturvetenskaplig gymnasieutbildning och som vill läsa biologi- eller geovetarprogrammet.
- Studenterna läser en specialdesignad termin där de får den kompetens som behövs för just de här programmen, säger Björn Gembert, utbildningsledare på Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten, Uppsala universitet.

Enligt honom är sänkta krav inte en lämplig strategi för att locka till sig fler studenter.
- Det går inte att bara plocka bort krav hur som helst. Studenterna ska klara av nivån på studierna också.
I stället satsar Uppsala universitet på olika projekt som ska få gymnasieungdomar att bli mer intresserade av naturvetenskap.
Men när det gäller miljövetenskapliga utbildningar tycker Björn Gembert att läget är annorlunda eftersom de har en samhällsvetenskaplig aspekt i utbildningen.

Ulrika Bohlin är ordförande vid Uppsala teknolog- och naturvetarkår. Hon tycker att studenter som ska läsa naturvetenskapliga utbildningar bör ha minst Matte E för att komma in på programmen.
- I långa loppet gör man bara studenterna en otjänst om man sänker kraven. Om man inte har tillräckliga förkunskaper finns det risk att man inte klarar av att ta sig igenom utbildningen och man slösar bara bort terminer.
Hon menar att sänkta behörighetskrav kan få effekter på utbildningskvaliteten.
- Det kan bli en kunskapsutarmning och det är inte positivt, säger Ulrika Bohlin.

Även om Uppsala universitet inte har sänkt behörighetskraven kan förändringarna på andra universitet spilla över på alla utbildningar, befarar Ulrika Bohlin.
- Risken är att studenter som inte kommer in här söker sig till andra universitet som har lägre krav.
Inför hösten 2010 börjar nya behörighetskrav gälla i hela landet. Då kommer gymnasieelever att få meritpoäng för vissa avklarade kurser som de kan använda när de ska söka kurser på universiteten. Men enligt Björn Gembert kommer det nya reglerna inte att påverka behörighetskraven för utbildningarna på Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om