''Behandlingen verkar mycket lovande''
Flera patienter med sjukdomar som ger upphov till smärtsamma fotblåsor har blivit mycket bättre efter att vid Akademiska sjukhuset i Uppsala ha fått behandling med injektioner av botulinumtoxin i fotsulorna.
Carl Swartling
Foto: Jörgen Hagelqvist
Det var han som tillsammans med professor Anders Vahlqvist vid samma klinik för några år sedan väckte idén att pröva att behandla patienter med endera av ett par genetiska hudsjukdomar, pachyonychia congenita och epidemiolysis bullosa, med injektioner av botulinumtoxin i fotsulorna.
Vid båda sjukdomarna fungerar "fästet" mellan överhuden och den underliggande läderhuden dåligt. Följden är att det lätt uppstår blåsor i huden, framför allt i fotsulorna där belastningen på huden är som allra störst.
- I synnerhet vid pachyogenita congenita har effekterna av toxinbehandlingen varit dramatiska, men även patienter med epidemiolysis bullosa verkar kunna ha nytta av den, säger Carl Swartling.
Vid båda sjukdomarna uppkommer fotblåsorna lättare i svettig än i torr hud. Även helt normal svettning kan stimulera uppkomsten av fotblåsor.
Det var den goda effekten av att behandla patienter med abnorma svettningar från armhålorna eller händerna med injektioner av botulinumtoxin som gav läkarna idén att pröva giftbehandlingen också på patienter med pachyonychia congenita och epidemiolysis bullosa.
Men att behandlingen gör huden torrare är förmodligen inte den enda förklaringen till de positiva effekterna man sett vid båda dessa sjukdomar.
- Mycket talar för att botulinumgiftet dessutom kan motverka smärtan genom en effekt på nervceller i huden och hämma bildningen av olika inflammationsämnen. Det verkar också som om det kan bidra till att huden blir mer normal genom en indirekt påverkan på gener som styr bildandet av hudens hornlager, säger Carl Swartling.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!