Behandling redan i ambulansen tros förbättra infarktprognos
Genom att påbörja behandlingen redan i ambulansen eller hemmet i stället för på sjukhuset går det att kraftigt sänka tiden tills dess att patienter med hjärtinfarkt får blodproppslösande så kallad trombolys.
— Eftersom tiden är A och O vid behandling av akut hjärtinfarkt kan denna behandlingsmodell ha stor betydelse både för att förbättra överlevnaden och begränsa skadorna på hjärtmuskeln för dem som överlever, säger professor Lars Wallentin vid Akademiska sjukhusets kliniska forskningscentrum.
Han är huvudansvarig för den nya studien, som omfattar 1 600 patienter med akut hjärtinfarkt vid ett stort antal centrer i Nordamerika och Europa, bland annat Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Största undersökningen
Studien är den hittills största undersökning som gjorts av värdet att påbörja blodproppslösande behandling vid akut hjärtinfarkt redan innan patienten anländer till sjukhuset.
I studien har patienterna av ambulanssjukvårdare i hemmet eller i ambulansen i hemmet fått en injektion av det blodproppslösande läkemedlet TNK-tPA plus heparin för att förhindra uppkomsten av nya blodproppar som täpper till hjärtats kranskärl.
Heparinet har givits som dropp i blodet eller i en mer lättanvänd variant, ett så kallat lågmolekylärt heparin, som injiceras under huden. Behandlingen med vanligt heparin eller lågmolekylärt heparin har sedan fortsatt under några dygn på sjukhuset.
Prövats med framgång
Denna kombination av TPK-tPA och endera av de båda varianterna av heparin har redan med framgång prövats i den så kallade Assent 3-studien, men där påbörjades behandlingen först efter det att patienterna anlänt till sjukhuset. I den studien visades att det lågmolekylära heparinet var effektivare än vanligt heparin för att förhindra att patienterna på nytt fick hjärtinfarkt eller allvarlig kärlkramp.
— I den fortsättningsstudie vi nu gjort kan vi visa att ambulanssjukvårdare kan påbörja behandlingen på ett lika bra sätt redan före ankomsten till sjukhuset och att detta ger stora tidsvinster, säger Lars Wallentin.
För drygt hälften av patienterna i den nya Assent 3 plus-studien, men "bara" hos en fjärdedel i den tidigare Assent 3, påbörjades behandlingen inom två timmar efter det att de fått sina första symptom på hjärtinfarkt.
Lika goda behandlingsresultat
— Och trots att patienter med hjärtinfarkt som kommer till sjukhus med ambulans i allmänhet är sjukare än den genomsnittlige infarktpatienten var behandlingsresultaten i stort sett lika goda i Assent 3 plus som i Assent 3-studien, säger Lars Wallentin.
När det gällde möjligheten att på en månads sikt förhindra återfall i hjärtinfarkt och allvarlig kärlkramp var dn enklare behandlingen med det lågmolekylära heparinet effektivare än vanligt heparin. Däremot var dödligheten något lägre i gruppen som fick heparindropp än i gruppen som fick lågmolekylärt heparin som tillägg till propplösande TNK-tPA. Sex respektive 7,5 procent av patienterna i dessa båda grupper dog under de första 30 dagarna efter infarkten.
— Denna skillnad var oväntad och förklaras av att fler patienter i gruppen som fick lågmolekylärt heparin, i första hand kvinnor över 75 år, drabbades av hjärnblödning eller andra större blödningar. För yngre patienter var däremot lågmolekylärt heparin lika säkert som vanligt heparin, säger Lars Wallentin.
Lägre dödlighet
I nya uppföljande studier planeras därför att behandla de allra äldsta och sköraste infarktpatienterna med lägre doser av lågmolekylärt heparin än dem som användes i de båda Assent 3-studierna.
— I ambulanssjukvården bland annat här i länet fortsätter dock kombinationen av TNK-tPA och heparin att tills vidare vara rutin, säger Lars Wallentin.
Behandlingar med läkemedel och ballongvidgning för att lösa upp blodproppar och förhindra uppkomsten av nya blodproppar har bidragit till att dödligheten i hjärtinfarkt sjunkit kraftigt under de senaste årtiondena.
Av de patienter med akut hjärtinfarkt som behandlas på sjukhus dör i dag färre än var tionde. Dödligheten i akut hjärtinfarkt är dock betydligt högre eftersom var fjärde infarktpatient avlider redan före ankomsten till sjukhus.
Hoppas på ytterligare sänkning
— Förhoppningsvis kommer de nya rutinerna där behandlingen påbörjas så snabbt som möjligt utanför sjukhuset att bidra till att dödligheten totalt sett i hjärtinfarkt sänks ytterligare, säger Lars Wallentin.
TNK-tPA säljs i Sverige under varunamnet Metalys och det lågmolekylära heparin som använts i studierna under namnet Klexan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!