Behandling för män som slår närstående
Uppsala kommun vill inrätta en stödverksamhet för män som misshandlar närstående. Men planerna får kritik av Gun Heimer, professor vid Nationellt centrum för kunskap om mäns våld mot kvinnor.
Stig Rådahl (m), ordförande i nämnden för vuxna med funktionshinder, vill inte heller redogöra för några detaljer i den planerade verksamheten. Han hänvisar bara till vad som står i uppdraget som kommunfullmäktige gav för drygt ett år sedan:
- Uppdraget är att det ska finnas en behandling för män som misshandlar och samtidigt ska vi ge stöd till utsatta kvinnor och barn.
Gun Heimer, professor vid NCK i Uppsala, är kritisk mot att det dyker upp olika stödverksamheter som inte tydligt markerar att misshandel är en kriminell handling.
Hon tycker att det är allvarligt om kommunen tänker rikta sig till män som varken har blivit polisanmälda eller dömda:
- Jag förutsätter att den här behandlingen sker efter att det gjorts en polisanmälan. Annars hoppar man över ett led. Det blir ett svek mot kvinnorna.
UNT: Har kommunen varit i kontakt med er om planerna?
- Nej.
Nämnden för vuxna med funktionshinder skulle ha tagit ett första steg mot en upphandling av verksamheten nu på torsdag. Men ärendet har skjutits upp till början av december på grund av att underlaget inte är helt klart.
Kommunen stöder i dag Mansmottagningen mot våld, en förening som får bidrag från landstinget och kommunen. Föreningen arbetar bland annat med gruppsamtal för män som misshandlar.
Den borgerliga majoriteten aviserade i vintras att man kommer att utöka samarbetet med ideella organisationer och att dessa kan få ta över en del av det som i dag är kommunens verksamhet.
Enligt Stig Rådahl finns det ingen tanke på att Mansmottagningen ska driva den verksamhet som kommunen planerar att upphandla.
- Den tanken har vi inte alls, säger han och tillägger:
- Det finns inget hinder för Mansmottagningen att få fortsatt bidrag även om vi har en egen likartad verksamhet i framtiden.
Enligt Roger Jo Linder, chef för kontoret för vuxna med funktionshinder, beräknas den framtida stödverksamheten kosta cirka 200 000 kronor per år.
- Det här är ett sätt att trygga insatserna för den här gruppen i samhället.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!