– Syftet var att få till ett bra test så att eleverna kan få det stöd de behöver i skolan. Det var ett gott syfte som vi skulle delta i det här. Men jag borde ha kontaktat grundskolechefen Lars Romanus och kommunjuristerna innan. Men jag förstod inte att det var en så stor grej, säger Gottsundaskolans rektor Elisabeth Viksten Eriksson.
LÄS ÄVEN: Skola lät elever göra begåvningstest
Men det enda sättet som eleverna kunde få nytta av det här arbetet är väl om ni handlade tester från just det här företaget?
– Man kan se det i ett större sammanhang. Det behövs allmänt fler tester för att se vad elever kan ha för svårigheter. Sådana tester är ju inget som alla elever gör, utan det görs ju av skolpsykologen i de fall man behöver undersöka om någon elev behöver ytterligare stöd, och det är privata företag som utvecklar den här typen av tester.
Gottsundaskolan använde eleverna som testpanel för ett psykologiföretag. Det började med att föräldrarna fick hem ett formulär där de godkände att deras barn är med i testet som utförs av företaget Hogrefe Psykologiförlaget. Testet var ett begåvningstest och syftet är att få en tillräckligt stor kontrollgrupp så att företaget kan jämföra resultatet för dem som kommer att köpa och genomgå testet. Resultatet från elevernas test skulle dock varken skolan, eleverna eller deras föräldrar få ta del av.
Som tack för besväret fick eleverna en biobiljett medan skolan fick rabatt på material från Hogrefe som de kunde använda.
Elisabeth Viksten Eriksson säger att skolan inte haft någon ekonomisk vinning av att delta.
– Det fanns ett erbjudande om rabatt om vi handlade från företaget. Men det utnyttjade vi självklart inte, säger hon.