Snart görs sista fyndet för säsongen

Loppissäsongen sjunger på sista versen, men än går det att fynda. Allra helst vill vi shoppa begagnade kläder.

Inger Nordenhammar säljer lampa och rakspegel till Lukas Hedman som inreder ett hus i Årböle. Mamma Katarina Hedman är smakråd.

Inger Nordenhammar säljer lampa och rakspegel till Lukas Hedman som inreder ett hus i Årböle. Mamma Katarina Hedman är smakråd.

Foto: Catrin Pihl

Uppsala2022-09-18 19:00

Nu är det höst och loppissäsongen är över. Eller nästan i alla fall. I Ulva kvarn håller loppissäljarna ut ett tag till, ända fram till 31 oktober om vädret är med dem. Men visst har det blivit färre som parkerar sina bilar på ängen i Ulva.

Här finns ändå allt det som ska finnas på en bakluckeloppis, grönsaker, bär, kläder, LP-skivor, gamla gitarrer, ljusstakar, husgeråd, tavlor, linne, porslin och prydnadsföremål.

undefined
Skogens skafferi finns uppdukat på ett av borden.

Besökarna vandrar makligt mellan borden, en del är på jakt efter specifika fynd, andra ser det mest som en söndagsutflykt.

Lukas Hedman letar saker till ett nytt hem som han är i färd med att renovera och inreda i Årböle. Med sig har han mamma Katarina Hedman. En lampa faller båda i smaken och efter lite dividerande köper de den, trots att den kanske inte går ihop med tapeten.

undefined
Lukas Hedman och hans mamma Katarina Hedman letar efter saker som kan passa i Lukas hus i Årböle, som han håller på att inreda.

– Den är ju så fin, någonstans kommer den hänga, kanske i min verkstad. Jag är på jakt efter gamla saker från 60-talet och gärna i mörkt trä, säger han och slår till på en rakspegel också.

Att möta människor, se gamla bortglömda saker få nya hem och tjäna lite extrapengar. Det är tre vanliga svar man får när man går runt och pratar med säljarna om varför de står här. De vittnar om att begagnade kläder har fått ett extra uppsving under sommaren.

– Jag har aldrig sålt så mycket kläder som nu i sommar. Särskilt de unga tänker sig nog för när det gäller jordens överlevnad och satsar på begagnat snarare än nytt, säger säljaren Inger Nordenhammar och berättar att hon tidigare sålt en brun kjol som hängt på vinden i 40 år till en ung tjej. 

– Hon var så snygg i den, det tyckte både hon och jag. Tänk så bra att den kommer till ny användning, gamla kläder är ofta av bra kvalitet. Barnkläder går också bra på loppis, liksom leksaker, säger hon.

undefined
Inger Nordenhammar, 79, från Uppsala, har sysslat med loppisförsäljning i 30 år.

Inger har sålt loppisprylar i 30 år, alltsedan den dagen hon skulle hjälpa barnen med att sälja grejer på Vaksala torg inför en skolresa.

– Det var så kul att jag bara fortsatte, säger hon.

Hur ska man tänka då för att maximera vinsten?  UNT gick runt och bad om tips och här är resultatet: 

– Sälj många saker billigt, och sälj inget du själv tycker om eller vet är värdefullt, då kan du bli besviken. Man får oftast inte så mycket per grej. Folk vill handla billigt. 

– Tänk på hur du exponerar sakerna på bordet. Det ska se prydligt ut. Ställ exempelvis vackra glas ihop, det lockar.

– Prismärk, annars går folk bara vidare. De orkar inte fråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!