Bebisprylarna du inte måste köpa

Andningslarm, badtermometer och ett superpedagogiskt babygym. Som blivande förälder är det svårt att veta vilka prylar man behöver - och tillverkarna utnyttjar osäkerheten. Var en uppmärksam konsument och lita på dig själv.

Foto: barntrygghet.se

Uppsala2012-03-29 11:02

Med osäkra händer vårdar man det finaste man har - sitt nyfödda barn - och känslan av otillräcklighet kan vara överväldigande. I ivern att vara en så bra förälder det bara går är det lätt hänt att man köper på sig lite väl mycket prylar.
– Att få sitt första barn uppfyller ju ens tankar, man läser en massa om barn och skaffar en massa grejer. Men mycket av dem är onödiga och generellt är det ju bättre att lita på sin egen förmåga än att gardera sig med en massa tekniska hjälpmedel, säger Fredrik Cederblad, barnläkare och sjubarnspappa.

Att nyblivna föräldrar köper så mycket handlar dels om att prylar blir ett sätt att manifestera det nya skedet i livet, dels om att man är så rädd för att göra fel, menar Sofia Ulver-Sneistrup, konsumentforskare vid Lunds universitet.
– Småbarnsföräldrar är en målgrupp som är extra påverkbar och konsumtionsglad, och mängden bebissaker har ökat explosivt de senaste decennierna. Medvetenheten om sjukdomar och säkerhetsrisker är hög i dag och normerna kring föräldraskap är starka i samhället. Det är viktigt att visa att man är en god mor eller far.

Tillverkarna räds inte att utnyttja föräldrars oro, menar Sofia Ulver-Sneistrup - när det gäller säkerhetsprodukter spelar man fullt ut på rädslan för att barnet ska dö. Det bästa man kan göra som konsument är att ifrågasätta.
– En förälder som skulle testa bebisprylar för ett tv-program bad expediten i en barnaffär att rekommendera en nappflaska. Hon tog fram den dyraste och berättade att den inte innehöll cancerogena ämnen.

Faktum var att ingen av flaskorna innehöll den typen av ämnen, men det var bara det dyraste alternativet som framhöll det i sin marknadsföring.

Det kan vara lönt att tänka efter en extra gång om ditt barn verkligen behöver de pedagogiska kläderna eller den specialdesignade badtermometern för att utvecklas och må bra.
– Vi har ju fått barn i många miljoner år och det finns inbyggt i oss hur man gör. Det finns mycket idéer och trender runt hur man ska påskynda sitt barns intellektuella utveckling med hjälp av leksaker och prylar, men jag tycker att man ska slappna av lite grann. Det blir folk av barnen även om du inte låter dem lyssna på Mozart när de är bebisar, säger konsumentforskaren Sofia Ulver-Sneistrup.

"Onödiga" prylar
Prylar som du inte direkt behöver, men kanske vill ha, till din bebis.


Andningslarm
"Dels larmar de ofta felaktigt, och falsklarm skapar onödig oro, dels kan de invagga föräldrar i en slags falsk säkerhet. Om du är orolig för att ditt barn andas oregelbundet, gå till en barnklinik så får du hjälp" säger barnläkare Fredrik Cederblad.
Det här andningslarmet från Snuza kostar 1 695 kronor på barntrygghet.se.



Badtermometer
Att känna med sitt lillfinger i badvattnet räcker gott för att avgöra om badvattnet är lagom varmt. Men den här varianten funkar som leksak också om man ändå vill ha en termometer, 69 kronor på barntrygghet.se.




Sovgunga
En gunga som härmar rörelserna i livmodern med vertikalt gung är inte nödvändig, men kanske skön för den förälder som tröttnat på att vagga barnet under alltför många av dygnets timmar. Den här kommer från Mawok och kostar runt 1 900 kronor.





Aktivitetsmatta
Spädbarn har fullt upp med att lära sig att hantera världen de kommit till och behöver inte större utmaningar än så på ett tag. Det kan så klart vara härligt att ha något fint att pilla på, men pedagogiska leksaker är inte nödvändiga för barnets utveckling. Den här aktivitetsmattan kostar 499 kronor hos lekelivet.se.

Köphjälp till den nyblivna föräldern

www.konsumentverket.se finns tips på vad man ska tänka på när du köper bland annat barnvagn, skötbord, babyskydd och nappar.

Vad behöver du som ny förälder? Listor finns bland annat hos viforaldrar.se, alltforforaldrar.se och svt.se/plus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om