Bävern tillbaka i Uppland
Bävern var länge ett minne blott i Uppland, men tycks nu vara tillbaka. I ett skogsområde i Almungetrakten har en bäverfamilj under en längre tid sysselsatt sig med att bygga dammar och fälla träd.
— Först trodde jag inte mina ögon utan tänkte att det rörde sig om sabotage. Ja, och det var det väl på sätt och vis också...
Bakom den döda skogen och översvämmade marken ligger troligen en bäverfamilj. Längs med bäcken har de byggt ett flertal dammar och flera trädstammar ligger fällda efter vattnet. Det är med kluvna känslor som Bert-Erik Karlsson guidar oss förbi bäverdammar och större eller mindre träd som med imponerande precision fällts av de ihärdiga gnagarna.
— Man blir imponerad av deras konst, de är smarta. Kul att de kommit tillbaka. Men visst, samtidigt kan de ställa till med stor ekonomisk skada - bara här påverkar de ett kanske tio hektar stort område varav fem hektar skog redan är död eller döende, säger han.
Bävern utrotades i Sverige på slutet av 1800-talet och återintroducerades på 1920-talet. Sedan dess har den spridit sig väldigt snabbt i stora delar av Sverige men vårt eget län har än så länge varit bäverfattigt.
— Jag blev oerhört förvånad, det är första gången vi stöter på bäver i skogar i Uppland. Under alla mina år har jag aldrig hört talas om att den finns här, säger Bert-Erik Karlsson.
På länsstyrelsen i Uppsala län har man inte hört något om bävrar i det egna länet.
— Det är nog väldigt ovanligt här. Men det skulle förvåna mig om bävern inte kommer mer och mer i Uppland, den har spridit sig oerhört snabbt, säger Ivar Hägglund på länsstyrelsens miljöenhets funktion för jakt och fiske.
Bäverfamiljerna skickar ut sina fjolårsungar på vandring för att de ska hitta egna partners och boplatser och det gör att djuren sprider sig geografiskt. Till mångas glädje eftersom dammbyggena bildar växt- och djurrika träsk. Men andra blir mindre glada av gnagarnas framfart.
— Bävern är ett trevligt djur men alla skogsägare är inte så förtjusta i den. Den kan ju sätta värdefull skog under vatten, säger Ivar Hägglund.
FAKTA
Bävern är Europas största gnagare och kan bli upp till 100 centimeter lång plus en svans på upp till 40 centimeter. Den kala, breda och platta svansen är djurets främsta kännetecken.
Bävrarna lever i familjegrupper vid sjöar och vattendrag med lövskog på stränderna. De konstruerar dammar genom att dämma upp vattendragen med trädgrenar av olika storlekar och tätar med lera. I dammen bygger de hyddor där de stannar över vintern.
I Sverige utrotades bävern omkring 1870 efter alltför intensiva jakter men återinfördes från Norge år 1922 och har sedan dess spritt sig ordentligt i landet. Den svenska populationen beräknades år 2004 till minst 100 000 djur.
@Brödtext:Bäver får jagas i hela landet mellan oktober och maj månad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!