Bättre villkor för ST-läkare

Från 1 september har de flesta ST- och specialistläkarna vid Akademiska sjukhuset i Uppsala fast anställning. Sjukhuset var det sista i landet där dessa läkargrupper endast haft tidsbegränsade anställningskontrakt.

- Nu blir det mer attraktivt att söka jobb i Uppsala, säger Niclas Abrahamsson, specialistläkare och ordförande i Uppsalaavdelningen av  Sveriges yngre läkares förening.

- Nu blir det mer attraktivt att söka jobb i Uppsala, säger Niclas Abrahamsson, specialistläkare och ordförande i Uppsalaavdelningen av Sveriges yngre läkares förening.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2009-09-18 08:03
- Det här är vi väldigt glada över. Det är mycket viktigt inte bara för den enskilde läkaren som får tryggare anställningsvillkor utan även för läkaryrket som helhet i Uppsala. Det är ju läkarbrist här, men nu blir det mer attraktivt att söka jobb i Uppsala. Därmed minskar också kostnaderna för hyrläkare, säger Niclas Abrahamsson, specialistläkare och ordförande i Uppsalaavdelningen av Sylf, Sveriges yngre läkares förening.
Det är dock inte samtliga ST- och specialistläkare som från start omfattas av beslutet.
- Det gäller i första hand nya ST-läkare samt de specialistläkare som är avdelningsläkare och sakkunnigprövade. Sedan är det upp till den ansvarige på varje division att besluta hur man vill ha det med sina ST-läkare, säger Ingrid Persson, personaldirektör på Akademiska sjukhuset.

Är inte det orättvist mot de ST-läkare som inte är sakkunnigprövade och som redan har en tidsbegränsad anställning?-
Jo, men man måste börja någonstans. Men vi ska också under den kommande sexmånadersperioden se över situationen för den gruppen, säger Ingrid Persson.
Att beslutet från start inte gäller samtliga bekymrar inte Niclas Abrahamsson särskilt mycket trots att han själv tillhör den kategorin.
- När det gäller specialistläkarna så är nästan alla sakkunnigprövade. Och eftersom verksamhetscheferna själva får bestämma så tror vi att de allra flesta kommer att fastanställa sina ST-läkare, säger han.

Av Akademiska sjukhusets 1 130 läkare är 500 specialistläkare eller ST-läkare, det vill säga specialistläkare under utbildning. 96 av 261 ST-läkare har fått tillsvidareanställning.
UNT berättade i december förra året att nästa hälften av alla läkare på Akademiska sjukhuset saknar fast jobb och att kvinnor drabbas värst. Upplands allmänna läkarförening, UAL, anmälde därför Akademiska sjukhuset till EU-kommissionen för brott mot EG:s ramavtal mot visstidsarbete och till Jämställdhetsombudsmannen.
- I och med att Akademiska sjukhuset som sista sjukhus i landet bestämt sig för att ST-läkare och specialistläkare ska få tillsvidareanställning så faller de här anmälningarna, säger Niclas Abrahamsson.
UAL och Sylf har förhandlat i tre år med sjukhusledningen om specialist- och ST-läkarnas anställningsvillkor.

Fotnot: Sakkunnigprövning är när en läkare granskas av en grupp för att ta reda om läkarens kunskaper motsvarar kraven för en viss tjänst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om