Bättre vård för diabetiker i Uppsala län utlovas
Vården för diabetespatienter i Uppsala län ska förbättras. Diabetesmottagningen vid Akademiska sjukhuset har fått en extra överläkare och vården ska omorganiseras för en tätare uppföljning av patienter.
Sämst betyg får Örebro, Södermanland och Gotland.
Det visar en rapport från det nationella diabetesregistret, NDR. Uppgifterna från registret gäller för 2007 och baseras på uppnådda mål för en rad parametrar i diabetesvården, exempelvis hur ofta en patient får kontrollera blodtrycket, kolesterolvärden eller sin fotstatus.
Precis som i fjol finns Uppsala läns landsting, och ytterligare fyra landsting, inte med på listan. De har helt enkelt inte lämnat in tillräckligt med uppgifter om sina patienter för att platsa på listan.
Under 2006 registrerades omkring 28 procent av diabetespatienterna vid Akademiska sjukhuset och Enköpings lasarett. I fjol var det något bättre, ca 32 procent.
För att komma med i kvalitetsregistret måste vården registrera minst 40 procent av sina patienter.
Jarl Hellman är överläkare vid Akademiska sjukhuset och nybliven lokal koordinator för diabetesregistret.
Han lovar bot och bättring.
- Vi har haft dåligt med resurser, men nu har mottagningen fått ytterligare en överläkartjänst. Diabetesvården ska omorganiseras vilket bland annat innebär att patienterna kallas oftare, säger Jarl Hellman.
Han uppskattar att diabetesvården i Uppsala län ligger kvar på ungefär samma nivå som i fjol, dvs riksgenomsnittet eller något under.
- Även om förutsättningarna är olika i landstingen är det möjligt att använda registret för att göra jämförelser. Men det viktigaste är att man kan jämföra med sig själv, se hur diabetesvården förändras över tid, säger Jarl Hellman.
I Uppsala län finns ca 13 000 diabetiker. De flesta av dem finns inte med i kvalitetsregistret eftersom de inte rapporteras in av sjukvården.
- Vi ska bli bättre på att rapportera in patienterna till registret, lovar Jarl Hellman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!