En del vänder de allra flesta varorna med minimala handledsrörelser, andra tar i i överkant även när det inte behövs.
Det framgår av en studie bland snabbköpskassörskor i Uppsala, som publiceras i facktidskriften Work.
– Våra resultat talar för att många snabbköpskassörskor genom att förbättra sin arbetsteknik skulle kunna minska risken för att drabbas av belastningsskador, säger ergonomen Peter Palm, doktorand vid Arbets- och miljömedicin vid Akademiska sjukhuset.
Det är väl känt att snabbköpskassörska betydligt oftare än till exempel kontorsarbetare får besvär från nacke, axlar, armar och armbågar. Den nya studien ingår i ett större projekt för att ta reda på varför det är så och utveckla åtgärder för att motverka problemen.
17 kassörskor i tre olika affärer, ett snabbköp i centrum och två stormarknader utanför stadskärnan, ingår i studien. Varje kassörska videofilmades i sitt vanliga arbete när hon tog emot varor från tre olika kunder.
Sedan analyserade forskarna hur ofta varje kassörska använde större handledsrörelser när hon eller han måste vända på en vara för att scanna in informationen på streckkoden.
– Tidigare studier har visat att just kombinationen repetitivt arbete och större handledsrörelser är en viktig orsak till smärta och andra besvär från händer, armar och armbågar, säger Peter Palm.
Analyserna visar att det finns stora variationer mellan hur olika kassörskor hanterar varorna. Tre kassörskor klarade av att vända på mer än två tredjedelar av varorna med hjälp av bara minimala handledsrörelser. En kassörska använde större handledsrörelser för alla varor, även sådana som inte behövde vändas för att scanna in streckkoden.
– I många fall finns alltså utrymme för att förbättra arbetstekniken för kassörskor som använder onödigt stora handledsrörelser, säger Peter Palm.
Samtidigt understryker han att förbättrad arbetsteknik inte kan vara den enda åtgärden för att minska risken för belastningsskador hos snabbköpskassörskor.
– Själva arbetsorganisationen med raster och fördelningen mellan kassaarbete och andra arbetsuppgifter är exempel på sådant som i första hand måste ses över, säger Peter Palm.
Också kunderna kan göra en hel del för att förbättra arbetssituationen för kassapersonalen. Nära två tredjedelar av varorna i studien måste vändas innan streckkoden kunde läsas av.
– Så uppmaningen till kunderna måste bli att se till att streckkoden är vänd mot displayen när de lägger upp varorna på rullbandet. Dessutom kan ett trevligt bemötande från kundernas sida minska stressen och pressen på personalen i kassan, säger Peter Palm.