Bättre stöd till brottsoffer

Uppsalapolisen blir allt bättre på att hantera ärenden som rör brottsoffer och personer som utsätts för hot. Brottsofferenheten som funnits i ett år befinner sig ännu i sin linda, men många lärdomar har redan dragits.

Uppsala2004-06-11 00:00
Uppsalapolisens brottsofferenhet som leds av Birgitta Engberg startade sitt arbete våren 2003. Enheten består av ytterligare tre poliser, en socionom, en jurist och en beteendevetare.
- Det är en stor fördel med blandningen av folk med kunskaper på olika områden, vilket gör att poliserna kan koncentrera sig på det praktiska arbetet. Bakgrunden är en proposition från år 2000 om att myndigheter skall anpassa sig mer efter brottsoffer.
- Det handlar om stöd och information, att berätta för offren om allt som gäller deras ärenden, till exempel besöksförbud,
beslut, eller nedlagda förundersökningar. Vi har en skyldighet att informera allmänheten, och det har vi inte alltid varit så bra på, säger Birgitta Engberg.

Två stora undersökningar
Men det handlar också om bemötande och attityder. Rent konkret kan det röra sig om att anpassa svenska rättssalar så att brottsoffer inte behöver dela väntrum med gärningsmän.
Brottsofferenheten i Uppsala inledde sitt arbete med att undersöka kunskapsnivån bland polisen vad gäller våld mot kvinnor och barn, homofobibrott, och främlingsfientliga brott.
Därefter gjordes två stora brottsofferundersökningar, dels en enkät bland människor som utsatts för våld, rån och inbrott, dels en djupintervju om relationsvåld, berättar hon.
- Härigenom vann vi kunskap om offren.

Flera sätt att skydda utsatta
Hotbrotten ökar alltmer, både i Sverige och Uppsala, och kvinnor är mest utsatta.
- I dag är omfattas ungefär 30 kvinnor i Uppsala kommun av brottsofferenhetens åtgärder. I vart och ett av fallen har vi gjort en hot-riskbedömning för att undersöka hur farligt kvinnan lever. Somliga fall prioriteras högre än andra. Det finns ett litet antal män som inte tar till sig besöksförbudet, som är ömsesidigt, understryker Birgitta Engberg.
Det innebär att kvinnan inte heller får kontakta mannen.
Har ett besöksförbud utfärdats men inget brott ännu begåtts mot henne, kan hon tryggas på olika sätt. Det kan handla om skyddslarm hemma, mobiltelefonlarm eller persondatorer med inspelningsfunktion för att dokumentera hot.
- Vi kartlägger också hennes nätverk och sociala situation, och försöker samverka med olika kontaktpersoner. Det kan röra sig om något så enkelt som att våra hundpoliser, som är i tjänst dygnet runt, rastar sina hundar i de områden där utsatta kvinnor bor.

Noga med handledning
Brottsofferenheten ser det som viktigt att jobba med familjen om en medlem utsatts för våld eller hot.
- Om en ung tjej misshandlas av sin pojkvän drabbar det hela hennes familj.
Birgitta Engbergs utvärdering efter det första året är att den
specialutbildade personalen "gör allt bra".
- Folk har rätt attityd, vi har utbildat personalen att ha rätta "tänket" i huvudet, och är noga med handledning och avlastning. Jag har slagits av hur duktiga många yngre kolleger är på att informera brottsoffer.

MC-gängen skapade intresse
Bakgrunden till det ökade medvetandet om brottsoffers situation är paradoxal: gängkrigen i Sydsverige mellan de båda mc-gängen Bandidos och Hells Engels.
I dess kölvatten följde att en rad "vanliga" människor skrämdes och hotades, allt från åklagare till nämndemän och vittnen.
- Det gjorde att samhällets intresse började fokuseras på intresset för hotbrott, säger Birgitta Engberg, vars grupp samverkar tätt med bland andra socialtjänsten och olika ideella organisationer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!