Bättre stöd från försvaret till anhöriga
Försvarsmakten har tidigare fått hård kritik för brister i stödet till anhöriga till svenskar i utlandstjänst. Men den senaste tiden har en hel del skett.
- Men om man tittar på utvecklingen så har det skett en oerhörd förbättring på senare tid. Efter Veteransoldatutredningen som kom förra året och vår intervjuundersökning med anhöriga har Försvarsmakten tagit till sig mycket, säger Lars Fresker, ordförande i Officersförbundet.
Det han framför allt saknar i dag är politiska beslut om bland annat rehabansvaret efter en eventuell olycka. I dag gäller ansvaret i fem år, enligt utredningsförslaget skulle det bli livslångt.
Han menar att de anhörigas roll inte kan överskattas.
- Det är ofta helt avgörande för om vi ska få människor att ställa upp på utlandstjänstgöring. Alla har någon form av anhöriga och man måste känna en trygghet om det skulle hända något.
Samtalsstöd med hela familjen efteråt är något han tycker skulle kunna utvecklas ännu mer, liksom lokala anhörignätverk.
Maria Jonsson Assander, HR-specialist vid insatsstabens personalavdelning, arbetar med frågan inom försvaret.
- Det som återstår är att vi ska ha en kontaktperson, en anhörigansvarig som är centralt placerad. Vi ska också förbättra vår hemsida och vår egen information.
Anhöriga kan i dag bland annat få tillgång till familjerådgivning, ekonomisk rådgivning, stödsamtal och en kommunikationskurs för att stärka parrelationen.
Extra viktigt blir anhörigstödet när det rör sig om småbarnsfamiljer.
- Det är en långvarig separation. Det är långa avstånd och man har inte samma möjligheter till kommunikation utan blir lämnad ensam med mycket. Till det kommer en ökad oro som gör att det kan finnas ett behov av stödsamtal eller att träffa någon som har samma erfarenheter. Vi har jobbat med de här frågorna länge men har kanske varit dåliga på att kommunicera vilket stöd som faktiskt finns att tillgå.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!