"Bättre mottagning kommer"

Bättre täckning i länet är att vänta, eftersom mobiloperatörerna fortsätter att bygga ut sina nät. När allt är klart utlovas samma täckning var du än bor.

Foto:

Uppsala2015-04-09 09:00

De stora mobiloperatörerna har det senaste året byggt ut sina mobilnät kraftigt i Uppsala län och övriga Sverige. Och utbyggnaden fortsätter. Därför kommer täckningen att bli bättre, enligt operatörerna, som svar på UNT:s undersökning som visar att mottagningen fortfarande är dålig på många ställen.

– Chanserna är goda att man får det bättre, definitivt. Vi har bara kommit knappt halvvägs i vår utbyggnad, säger Aron Samuelsson som är presschef på Telenor som bygger ut sina 4G- och 2G-nät tillsammans med Tele2 och som i slutet av 2016 ska de vara klara med sin utbyggnad.

3 meddelar att man byggt ut och fortsätter att bygga ut. Telia räknar med att ha byggt klart sitt nät i slutet av 2015.

– När vi är helt klara med alla områden gör vi en utvärdering för att se om det behövs ytterligare åtgärder, säger Roija Rafii som är pressinformatör på Telia.

Utbyggnaden kan också ställa till det. Upplever man att man plötsligt får sämre mottagning och att det håller i sig ska man höra av sig till sin operatör.

– När man bygger ut och monterar kan det bli komplikationer på någon basstation. Det upptäcker vi främst genom att kunder reagerar, sägr Roija Rafii.

I städerna bygger operatörerna främst ut kapaciteten, så att fler ska kunna använda nätet samtidigt. På landsbygden bygger de främst ut yttäckningen, så att fler nås. Målet för flera av de större mobiloperatörerna är att nå 99 procent av befolkningen och täcka mer än 90 procent av Sveriges yta. Stora ytor i Sverige, exempelvis delar av fjällvärlden, uppges vara för otillgänliga för att operatörerna ska ha möjlighet att täcka de sista 10 procenten.

UNT:s undersökning visar att det främst är på landsbygden i Uppsala län som mottagningen är dålig. Men när utbyggnaderna är klara ska landsbygdsbor inte ha sämre täckning än stadsbor, enligt operatörerna.

– De ska kunna kräva lika bra täckning. Den stora utbyggnad som vi gör nu gynnar främst de som bor i mer glesbebyggda områden. Det blir också bättre på vägar mellan orter, där man tidigare kanske upplevt att man haft svårt med täckning, säger Aron Samuelsson på Telenor.

Enligt honom kommer operatörerna att erbjuda så likvärdig täckning att täckningen blir en icke-fråga för konsumenterna i valet av operatör.

– Avgörande i valet blir i stället bemötandet, vilka tjänster som erbjuds och priser på abonnemang.

Roija Rafii på Telia, den operatör som ännu har bäst yttäckning, är inte lika säker på den saken.

– Jag kan inte tala för vad andra operatörer har för mål, men kan säga att vårt mål är att vara det bästa tillgängliga för våra kunder. Du ska kunna ringa och surfa var du än är.

Täckning

Operatörerna brukar prata om två sorters täckning:

Befolkningstäckning: hur många som nås där de bor permanent, alltså är folkbokförda. Sommarstugor räknas därför inte in.

Yttäckning: hur stor andel av hela Sveriges yta som täcks av ett mobilnät.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om