Många använder tiden på tåget till att surfa eller ringa. I alla fall försöker det.
Men mobiltäckningen på tågen är sisådär, vilket kan ställa till det inte minst för pendlare som vill kunna jobba på tåget.
De senaste åren har mobiloperatörerna satsat stort på att bygga ut mobilnäten längs den svenska järnvägen för att förbättra täckningen för både surf och samtal på tågen. Och man har särskilt prioriterat de stora pendelstråken, bland annat sträckan Uppsala-Stockholm.
Problemet är bara att de nya näten inte går att använda. De nya nätens frekvens ligger nämligen så nära Trafikverkets eget nät att det riskerar att störa trafikledningens kommunikation med tågen.
Problemet har varit känt länge. I domstol 2011 slöts en överenskommelse om att järnvägsbranschen skulle ha installerat utrustning för att få bukt med störningarna senast den 1 juli 2015. Fram till dess skulle mobiloperatörerna inte slå på sitt nya nät med full effekt.
Trafikverket har byggt om master för att göra kommunikationen med tågen säker, men ännu har inga tågoperatörer börjat installera nödvändiga mottagningsfilter på tågen. Den frågan kommer inte att vara löst den 1 juli.
Mobiloperatörerna är frustrerade.
– Vi har investerat mycket pengar för att bygga ut nätet och vill såklart slå på det så att våra kunder får bättre täckning, både de som åker tåg och de 1,7 miljoner svenskar som bor och jobbar längs spåren, säger Kamran Alemdar som är press- och informationschef på 3.
Kommer ni att slå på nätet 1 juli?
– Det finns ingen annan tidsplan att jobba efter, så just nu: ja.
Tele2 och Telenor uppger att man bara mellan Stockholm och Uppsala satt upp ett 30-tal nya basstationer i sitt gemensamma 4G-nät, basstationer som man alltså ännu inte kan använda.
– För den som pendlar mellan Uppsala och Stockholm handlar det om nästan en och en halv timme om dagen av förhöjd arbetskvalitet. Att tågoperatörerna inte påbörjat arbetet är något som telekomkunderna och tågresenärerna får betala för, säger Aron Samuelsson som är presschef på Telenor.
– Vi är mycket kritiska till att tågoperatörerna inte följt sin del av överenskommelsen. Våra kunder undrar ju hur det kan vara så dålig täckning på tågen, säger Oliver Carrá som är presschef på Tele2.
Tågoperatörerna hävdar å sin sida att man ännu inte kan installera filter på tågen på grund av EU-regler. Först den 1 juli i år blir det tillåtet.
Enligt Tågoperatörernas vd Christel Wiman kommer det därefter att ta minst ett år innan alla tåg utrustats med filter.
– Först måste vi undersöka vilka skydd som är bäst lämpade och sedan tar det tid att installera dem i hela tågflottan. Systemet ska ju dessutom fungera i Norge, Danmark och Tyskland också eftersom trafiken är gränsöverskridande. Det är meckigt minst sagt.
Skulle mobiloperatörerna slå på sina nya nät den 1 juli, som de har rätt till, planerar Trafikverket att stoppa tågen. Det säger Monica Svingen som är avdelningschef för IT-infrastruktur på Trafikverket.
– I ett sådant läge kan vi inte garantera kommunikation mellan lokförare och trafikcentraler. Vi måste prioritera säkerheten först.
Enligt Monica Svingen finns det dock inga regler som hindrar tågoperatörerna från att installera filter i tågen redan nu, så länge de väntar med att slå på filtren till den 1 juli.
Den komplicerade frågan har förts upp på politisk nivå. Efter ett möte med inblandade parter i slutet av januari har näringsdepartementet satt ihop en styrgrupp med alla inblandade parter som nu försöka lösa frågan.
– Vi jobbar för att parterna själva ska hitta en lösning i samförstånd. Vi försöker hitta olika lösningar och få fram en realistisk tidsplan för när tågoperatörerna kan ha hunnit installera utrustning, säger Christer Löfving som är handläggare på Näringsdepartementet.
När tror du att ni i så fall har en samförståndslösning?
– Förhoppningsvis kan vi presentera en sådan om några veckor eller någon månad.
Du kan själv tycka till om mobiltäckningen genom att fylla i formuläret här under eller klicka här.