Bättre luft i Uppsala

Luften i centrala Uppsala var i fjol bättre än på länge. För första gången sedan kommunen började mäta luftkvaliteten på Kungsgatan klarade man miljökraven. Men det var med knapp marginal och man kan ha haft hjälp av vädret.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/arkivbild

Uppsala2013-01-10 08:02

Uppsala har i flera års tid haft problem med smutsig luft i centrala staden och har brutit mot de miljökvalitetsnormer för utomhusluft som gäller inom EU.
Men året som gick lyckades man minska antalet dagar med överskridet dygnsmedelvärde för både partiklar och kvävedioxider vid den mätstation på Kungsgatan som kommunen använder sig av. Nu ligger man inom tillåtna värden.
– Det ser ut att vara ett trendbrott och det känns väldigt bra, säger gatuchef Tom Karlsson.

Enligt honom är det kommunens arbete som har gett resultat. De senaste åren har en rad åtgärder genomförts, där den mest omdebatterade är dubbdäcksförbudet på Kungsgatan.
– Förbudet har inneburit en trafikminskning på Kungsgatan med 30 procent på vintern. Det säger sig självt att mindre trafik minskar utsläppen samtidigt som dubbarna inte längre river upp beläggningen i gatan. Så förbudet har en dubbel effekt.
Men även hastighetssänkningen i centrala staden, mer frekvent sopning och att man i fjol började ta upp sanden på gatorna en månad tidigare än vanligt har spelat roll, enligt Tom Karlsson.
– Normalt vill vi vänta tills vi är säkra på att det inte blir mer vinter. Men i fjol tog vi upp sanden en månad tidigare, tidigt i april, eftersom vi sett att de flesta övertrampen när det gäller partiklar har skett på våren när sand virvlat upp, säger Tom Karlsson.

Ytterligare en åtgärd som kan ha bidragit är den miljözon som infördes den 1 januari i år och som innebär att man inte får köra med tunga fordon av äldre typ i centrala staden. Vetskapen om att zonen skulle införas gjorde att både UL och stadstrafiken under året gick över till mer miljövänliga bussar och byggde om motorerna på befintliga.
Men det är inte säkert att den förbättrade luften bara är kommunens förtjänst. Vädret kan också ha haft betydelse. 2012 bjöd på mycket regn samtidigt som det var en mild vinter.
– Det är positivt för luftkvaliteten. Luftföroreningar är ganska beroende av vädret, kallt väder ger höga kvävenivåer och torrt och blåsigt väder på våren ger en högre partikelhalt. Man kan säga att vi hade tur med vädret i fjol, men åren innan hade vi otur, säger kommunens miljöstrateg Jenny Oltner.

Men även om luften var bättre i fjol än tidigare år, var det med ganska liten marginal. Normerna för partiklar överskreds 20 dagar mot tillåtna 35. Och värdet för kvävedioxider överskreds med fem dagar mot tillåtna sju.
– Det räcker med några dagar av extremväder och större trafikanhopning så riskerar vi att överskrida värdet för kvävedioxider, säger Tom Karlsson.
Det finns alltså ingen anledning att slå sig till ro. I morgon, fredag, drar arbetet med att se över fler åtgärder för bättre luft i gång.
–Vi kommer att undersöka alla typer av verktyg som kan hjälpa till att förbättra luften, säger Jenny Oltner som ska leda arbetet.
Exempel på åtgärder som kommer att ses över är att utöka områden med sänkt hastighet, förbättra möjligheterna att gå och cykla i stadskärnan, nya metoder för vägrenhållning samt möjligheten att införa en avgift för dem som vill köra med dubbdäck inom ett visst område.
Tanken är att det ska finnas ett förslag för politikerna att ta ställning till i vår.
– Det blir lätt en negativ debatt om förbud, men man ska komma i håg att det finns många människor i Sverige som dör eller blir sjuka varje år till följd av luftföroreningar, säger Jenny Oltner.  

 

BAKGRUND

Uppsala har dragits med dålig luft i flera år
Sverige hotas av mångmiljonböter för att flera städer överskrider EU:s maxnivåer för partiklar (PM10) och kvävedioxid i luften. Uppsala är en av de städer som har haft problem med luftföroreningar.
Under åren 2008 till 2011 överskred Uppsala kommun normerna för partiklar mellan 29 och 53 dagar mot tillåtna 35. 2012 hade det minskat till 20 dagar.
Värdet för kvävedioxider överskreds under åren 2008 till 2011 mellan 9 och 40 dagar mot tillåtna 7. Under 2012 hade det minskat till 5 dagar.
De senaste åren har kommunen arbetat för att förbättra luften genom en rad åtgärder:

Dubbdäcksförbud

Infördes 2010 på Kungsgatan samt en liten del av Vaksalagatan. Syftet var att minska den mängd partiklar som dubbdäcken river upp, men också att minska trafiken. Enligt kommunens egna mätningar har i dag 10 till 20 procent av fordonen på Kungsgatan dubbdäck.

Städning

Gatorna i centrala staden städas oftare nu är för ett par år sedan.

Sandupptagning
Sandupptagningen på våren påbörjades en månad tidigare 2012 jämfört med tidigare år.

30-zon i centrum

Infördes 2011 i centrala Uppsala. Tanken var att lägre hastigheter skulle minska utsläppen, men också få fler att att välja andra vägar.

Miljözon

Infördes 1 januari 2013 och innebär att man inte får köra med tunga fordon av äldre typ inom delar av Uppsalas innerstad. En stor del av den tunga trafiken utgörs av busstrafik och i UL:s nya trafikavtal ställs hårdare miljökrav. Gamla Uppsalabuss har också byggt om sina äldre bussar. Därför uppfyller kollektivtrafiken nu miljözonskraven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om