De senaste tre veckorna har totalt tio Uppsalakvinnor skickats till sjukhusen i Gävle och Västerås för att det inte funnits plats för dem på förlossningen på Akademiska sjukhuset. De flesta av dem hade inte värkar, utan skulle sättas igång. Utöver det har även de kvinnor som ska föda med planerat snitt skickats till BB Sofia, vilket Uppsala läns landsting har avtalat fram.
– Hur många planerade snitt det rör sig om har jag ingen information om. Men överlag tycker jag att det funkar väldigt bra med tanke på utgångsläget. Vi planerar och lägger pussel varje dag, säger Margareta Aveskog som är barnmorska och koordinator på förlossningen.
Förlossningen har tidigare räknat med att under sommarmånaderna behöva skicka iväg tre Uppsalamammor om dagen till sjukhus i Gävle, Västerås och Stockholm. Detta sedan man inte lyckats rekrytera tillräckligt många nya barnmorskor efter det att ett 30-tal sagt upp sig i protest mot låga löner.
Den 16 juni drog semestrarna igång på allvar, men än så länge är läget alltså bättre än befarat. Något som enligt Margareta Aveskog till största del beror på att man lyckats få in fler vikarier på slutet.
– Vi har fått bra ersättning för extrapass, så även om bemanningen inte är full är den bättre än vi tidigare trodde.
Full bemanning är fem till sex barnmorskor per pass, nu är läget fyra till fem barnmorskor per pass. Tidigare har förlossningen räknat med att bara vara bemannat till 60 procent under sommaren.
Dessutom har antalet förlossningar varit färre än man trott. Sammanställningar i våras visade att det i snitt skulle födas ungefär tolv barn om dygnet under juni-augusti av kvinnor som tillhör Uppsala läns landsting. Hittills i juni har det dock bara fötts i snitt tio barn per dygn.
– Det kan handla om naturlig variation, men det kan också vara så att en del kvinnor själva väljer att föda på annat håll utan att kontakta oss först. Senast i dag hade vi en kvinna som skulle på överburenhetskontroll, men fick veta att hon valt att föda på en annan ort där hon har fritidshus, säger Margareta Aveskog.
Hur har ni det arbetsmiljömässigt på förlossningen?
– Förlossningen har ju sina toppar och dalar, och ibland har vi väldigt hög arbetsbelastning. Men stämningen har blivit mycket bättre, den är nu bra tycker jag och vi känner att vi kan garantera patientsäkerheten.