Det är vad utredaren Göran Enander kommit fram till att krävs för att grundvattnet ska kunna skyddas inte bara från PFAS-föroreningar utan också för liknande spridning av gifter i miljön i framtiden.
Göran Enander har haft regeringens uppdrag att utreda orsakerna till att per- och polyfluorerade ämnen, PFAS, har kunnat spridas till dricksvattentäkter under många år utan att upptäckas. På onsdagen presenterade han och miljöminister Åsa Romson utredningen.
– Redan 1995 skrev dåvarande Räddningsverket i en rapport om brandskumsvätskor att PFAS var svårnedbrytbart och giftigt, men generellt kan man säga att riskerna för att grundvattnet drabbats inte uppmärksammades förrän åren 2010 och framåt när PFAS hittades först i Tullinges dricksvatten, sade Göran Enander.
Upptäckterna gjordes närmast slumpmässigt. En elev vid en sommarskola upptäckte PFAS i dricksvatten i Tullinge. Prov från blod och bröstmjölk från förstföderskor ledde till att PFAS hittades i Uppsalas grundvatten 2012. I Blekinge var det ett överskott i länsstyrelsens årsbudget som gjorde utökad provtagning av miljögifter i grundvatten möjlig och ledde till att höga PFAS-halter i Kallinges vatten upptäcktes.
– Miljövervakningen behöver förbättras på alla nivåer, lokalt, regionalt och nationellt, liksom samarbete och kunskapsbyte mellan myndigheter och forskare. Ett nationellt virtuellt kunskapscentrum behövs för att åstadkomma detta, sade Göran Enander.
Göran Enander föreslår också att huvuddelen av Sveriges geologiska undersökningar, SGU:s, avdelning för mark och grundvatten förs över till Havs- och vattenmyndigheten, för att få en sammanhållen myndighet med ansvar för grund-, yt- och havsvatten.
– Ett Centrum för substitution som kan driva på producenter att byta ut farliga ämnen, och användning av offentlig upphandling kan också driva på en begränsning av kemikalieanvändning i väntan på lagstiftning, sade Göran Enander.
Miljöminister Åsa Romson poängterade liksom Enander att en strängare kemikalielagstiftning:
– Grupper av ämnen snarare än enskilda ämnen inom en grupp borde kunna förbjudas, och innehållsdeklarationer göras tvingande och tydliga även om mängden av ett giftigt ämne är liten i en produkt. Svenska regeringen arbetar hårt i EU för att få en starkare kemikalielagstiftning, sade Åsa Romson.