Bättre kondis med intervallträning

Med intervallträning får du bättre flås på kortare tid. Oavsett om du snörar på löparskorna, tar cykeln eller simmar. Intervaller är ett enkelt sätt att komma i form.

Att simträna i intervaller är bra för den som tränar inför ett lopp.

Att simträna i intervaller är bra för den som tränar inför ett lopp.

Foto: Shutterstock

Uppsala2011-06-20 09:07

Intervallträning har blivit ett modeord i fitnessvärlden och träningsformen påstås ge bra resultat snabbt. Och det är sant - det är en effektiv träningsmetod, framför allt för den som vill få bättre kondition eller tränar inför ett lopp.
- Intervallträning är roligt och ger variation. Ett vanligt misstag folk gör, är att springa samma runda år ut och år in. Den sortens träning är inte optimal om man vill förbättra sin kondition, säger Tobias Rollne, expert på konditionsträning på Sats.

Den psykologiska biten är också en anledning till att det blir en mer effektiv träning. I stället för att tänka "nu ska jag springa så snabbt jag orkar i 20 minuter", så delar man upp passet i korta, superintensiva perioder på tre till fyra minuter med vila emellan. Då förlänger man den totala tiden man orkar träna med riktigt hög belastning, utan att märka det.

Det är lätt att sätta ihop ett bra intervallpass själv, du behöver inte ens en pulsklocka eller någon annan utrustning.
- Pulsklocka är till viss del överutnyttjat av vanliga motionärer, det är mer för de som tränar mycket. De flesta vet inte ens vad de har för maxpuls.

Men det gäller att känna efter så att ansträngningen på de intensiva intervallerna ligger på en hög nivå.
- Du ska vara mycket tröttare än av en vanlig runda, om jag säger så. Det ska vara så jobbigt att du precis orkar genomföra hela passet utan att få mjölksyra, säger Tobias Rollne.
Han har satt ihop tre intervallpass för vardagsmotionären; ett för löprundan, ett på cykel och ett för simmaren.

Intervallträning

Löppass
+ Börja med uppvärmning: jogga tio minuter och gör flexibilitetsövningar, som till exempel stretching.
+ Känn efter hur snabbt du kan springa genom att göra ett par stegringslopp. Starta från stillastående och gå till maxhastighet på 50 till 80 meter. Vila en stund efteråt.
+ Sätt igång med intervallöpningen. Spring riktigt intensivt i tre till fyra minuter, och vila sen i två. Vilan är stillastående eller gående. Om du tränar med pulsklocka ska den högintensiva nivån vara på mellan 75 och 95 procent av din maxpuls.
+ Den sammanlagda tiden av intensiv löpning ska ligga på mellan 15 och 25 minuter, det vill säga sex till tio ansträngande intervaller.

Cykelpass
+ Börja med tio till tjugo minuters uppvärmning för att komma in i flåset.
+ Gör ett stegringslopp där du trampar på rejält för att anstränga hjärtat lite mer och acklimatisera dig till hastigheten.
+ Själva intervallen kan antingen läggas upp som med löpträningen, eller genom så kallade naturliga intervaller. Då väljer du en sträcka på tre till fyra mil som är kuperad. När du kommer till en backe cyklar du på snabbt, när du kommer över krönet vilar du genom att rulla utför backen och cykla sen lugnt till nästa backe. Det gör inget att intervallerna blir olika långa.

Simpass
I simning är det ovanligare att vanliga motionärer kör intervallpass, men tränar man inför ett lopp som Vansbrosimmet är det bra variera träningen för att träna upp förmågan att kunna simma snabbt en längre sträcka.
+ Börja med uppvärmning i vatten på cirka 500 meter.
+ Första intervallen får tjäna som ett stegringslopp där du tar i medelhårt för att känna efter hur fort du kan simma.
+ Intervallerna läggs upp i avstånd. Simma 50 till 100 meter i hög fart och stå sen och vila en stund vid kanten. Ett alternativ är att simma 50 meter frisim med tuff ansträngning, sen 25 meter bröstsim i lugnare takt. Upprepa tio till tjugo gånger. Men med den metoden blir de intensiva intervallerna mindre ansträngande, eftersom du inte orkar hålla igång lika mycket.

Andra sorters intervaller
+ Längdintervall. Syftar till att lära dig springa fortare. Då springer du fyrahundra meter intensivt och vilar, tio gånger. Vilan kan vara längre än på tidsintervallträning.
+ Korta intervaller. En explosiv träningsform där man springer i 45 sekunder och sen vilar i 15, mellan 15 och 30 gånger. Pulsen ska aldrig ner under 50 procent av maxpuls. Effektivast att göra i grupp där en håller koll på tiden och blåser i visselpipa när det är dags att spurta.
+ Backintervaller. Välj en hög, relativt lång backe och spring uppför den, jogga eller gå nerför. Tränar benstryrka, syreupptagningsförmåga och core, eftersom du måste tänka på din hållning och spänna mag- och ryggmusklerna. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!