Intervallträning har blivit ett modeord i fitnessvärlden och träningsformen påstås ge bra resultat snabbt. Och det är sant - det är en effektiv träningsmetod, framför allt för den som vill få bättre kondition eller tränar inför ett lopp.
- Intervallträning är roligt och ger variation. Ett vanligt misstag folk gör, är att springa samma runda år ut och år in. Den sortens träning är inte optimal om man vill förbättra sin kondition, säger Tobias Rollne, expert på konditionsträning på Sats.
Den psykologiska biten är också en anledning till att det blir en mer effektiv träning. I stället för att tänka "nu ska jag springa så snabbt jag orkar i 20 minuter", så delar man upp passet i korta, superintensiva perioder på tre till fyra minuter med vila emellan. Då förlänger man den totala tiden man orkar träna med riktigt hög belastning, utan att märka det.
Det är lätt att sätta ihop ett bra intervallpass själv, du behöver inte ens en pulsklocka eller någon annan utrustning.
- Pulsklocka är till viss del överutnyttjat av vanliga motionärer, det är mer för de som tränar mycket. De flesta vet inte ens vad de har för maxpuls.
Men det gäller att känna efter så att ansträngningen på de intensiva intervallerna ligger på en hög nivå.
- Du ska vara mycket tröttare än av en vanlig runda, om jag säger så. Det ska vara så jobbigt att du precis orkar genomföra hela passet utan att få mjölksyra, säger Tobias Rollne.
Han har satt ihop tre intervallpass för vardagsmotionären; ett för löprundan, ett på cykel och ett för simmaren.